Fondsforvalteren tror nordmenn hadde hatt godt av å ha det mer utfordrende.

Jan Petter Sissener mener det er en grunn til at Norge er et av de landene i verden som har høyest andel uføretrygdede.

– Nordmenn er som lottomillionærer flest. Og særlig politikerne våre. De har aldri hatt behov for å prioritere. Og stort sett for alle nordmenn, løser problemene seg. Man kan alltid snu seg til staten, og vi har et nettverk som fanger opp dem som er uheldige. Jeg syntes de kunne vært fanget opp på en annen måte, men nå skal jeg ikke gå inn i politikk her. Men at norske politikere aldri har måttet prioritere, gjør at vi har en virkelighetsoppfatning som du ikke finner veldig mange andre steder i verden, sier Sissener til Dagens Næringsliv.

Han synes nordmenn generelt har glemt hva som er viktig.

– I gamle dager, da jeg vokste opp, hadde vi Bratteli og Gerhardsen. De hadde slagordet: «Gjør din plikt – krev din rett.» I dag har det å gjøre sin plikt forsvunnet ut av ordforrådet til de fleste, sier Sissener, som legger til:

– Vi blir late. Det er ikke uten grunn at vi har verdens høyeste andel uføretrygdede, et av verdens høyeste sykefravær. Vi har det veldig godt i dette landet, og jeg tror vi hadde hatt godt av å ha det mer utfordrende.

Jan Petter Sissener med brutal kritikk av venstresiden i norsk politikk: – Vil rasere velferdsstaten

Selv står han opp kl. 05–05.30, og etter å ha gått gjennom dagens nyheter, drar han på jobb kl. 07.30.

Jan Petter Sissener er 67 år gammel og viser ingen tegn til å trappe ned.

– Jeg har holdt på sånn i godt over 40 år. Det blir som en sirkushest. Har du vært i manesjen hele livet, så kommer du til å fortsette. For å si det sånn: Du er aldri halvveis gravid. Enten er du det, eller ikke. Det samme gjelder markedet. Enten er du med, eller så er du ikke med, sier han.

Han har også et råd å komme med til dem som tror de kan bli rike uten å legge ned det nødvendige arbeidet først.

– «Det er mange penger som ikke er verdt å tjene.» Det fikk jeg høre av Jens P. Heyerdahl i 1994. Man kan alltid ta snarveier, men det lønner seg ikke i lengden.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.