Den polske MEP Radosław Sikorski lot seg selge for 500.000 amerikanske dollar fordelt over en femårsperiode. Kjøperen var De forente arabiske emirater.

Politikershopping i Europaparlamentet

Det er ikke bare Qatar som er på politikershopping i Europaparlamentet. Nylig ble det kjent via den nederlandske avisen NRC, at De forente arabiske emirater har sikret seg det polske medlem av Europaparlamentet (MEP), tidligere utenriksminister Radosław Sikorski til den nette sum av 100.000 amerikanske dollar årlig på så godt som uoppsigelig kontrakt. 

Å betale for såvidt kostbare varer som medlemmer av Europaparlamentet med kontanter, har sine fordeler da knitrende sedler ikke er like lett sporbare som elektronisk overførte penger, men hadde Qatar spurt Emiratene om råd hadde de neppe stappet pengesedlene i kofferter.

Korrupsjon via NGOer og stiftelser

Emiratene er hverken avhengig av bestikkelser eller kofferter. De oppretter stiftelser, frivillige organisasjoner, NGOer og fond og betaler politikere hundretusener av dollar ad gangen. Helt lovlig.

Som Viktor Orbán sa det: 

– Snart kan Europa­parlamentet danne eget fotbal­lag i fengselet

Viktor Orbán: Snart kan Europa­parlamentet danne eget fotbal­lag i fengselet

Radosław Sikorski har mottatt 100.000 dollar pr. år fra Emiratene, totalt 500.000 de siste fem årene, som rådgiver for Sir Bani Yas Forum, en eksklusiv lukket konferanse og en del av Emiratenes myke diplomatiske maktutøvelse.

Det flyter penger og fordeler fra rike Gulf-land

I lys av bestikkelsesskandalen som har fått navnet Qatargate, blir det stilt spørsmål ved en rekke lands lobbyvirksomhet innenfor europeiske institusjoner og ved penger og fordeler som strømmer fra velstående Gulf-land til EU-politikere.

Den tidligere utenriksministeren har også regelmessig reist på Emiratenes regning og fått gratis opphold på luksushoteller uten å redegjøre for dette overfor Europaparlamentet, ifølge Polsat News.

Arabervennlige posisjoner

I sitt tilsvar til NRC hevder Sikorski at han ikke var forpliktet til å rapportere reisene ettersom de var privat. Han hevder også at inntektene fra rådgiverrollen i forumet er fullt ut beskattet.

NRC skriver at direkte innflytelse ikke kan påvises, men i deres analyse fant de at Sikorski «tar posisjoner som er gunstig for Emiratene og dets nærmeste allierte Saudi-Arabia».

Sikorski støttet et forsøk på å myke opp en resolusjon om saudiske dødsdommer og han stemte mot en resolusjon som oppfordrer EUs medlemsland til å stoppe våpenleveranser til Saudi-Arabia etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi i 2020.

Saudi: Khashoggi ble drept i en operasjon som gikk galt

Ambisiøs mann

Sikorski sier at Sir Bani Yas Forum er en høyt respektert konferanse og at hans aktiviteter ikke på noen måte har påvirket hvordan han har stemt i Europaparlamentet. Sikorski ryktes å være interessert i å gå tilbake til sin tidligere utenriksministerpost. Han har også hatt ambisjoner om å bli EU-kommissær med ansvar for utenrikspolitikk og å bli sjef for NATO. Han har ved to anledninger forsøkt å bli presidentkandidat i Polen.

 

Kjøp De helliges leir!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Mesteren og Margarita her.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.