Den tidligere polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski mottar 100.000 dollar i året for å sitte som medlem av Sir Bani Vas Forum, tilhørende De forente arabiske emirater. Han har sittet som medlem i fem år og således mottatt 500.000 dollar, tilsvarende om lag fem millioner NOK.

Det er Qatargate som har satt søkelyset på rike arabiske lands lobbyvirksomhet og kjøp av innflytelse i EU-systemet. Også Sikorski er medlem av EU-parlamentet.

Now, a new report from Dutch newspaper NRC details how Poland’s former foreign minister, Radosław Sikorski, who is currently an MEP, has been receiving $100,000 per year from the United Arab Emirates (UAE), totaling $500,000 over the past five years.

Selv forsvarer Sikorski seg med at han ikke har lagt skjul på sin rolle og skattet av beløpet. Men politisk har avsløringen allerede vakt reaksjoner i Polen.

Sikorski har ambisjoner om å gjøre comeback som utenriksminister, som EU-kommissær for utenrikssaker, eller som Natos generalsekretær. Å bli betalt av oljesjeiker er dårlig PR i så måte.

Sikorski har gjort seg bemerket. Umiddelbart da Nord Stream 1 og 2 ble sprengt, tvitret Sikorski: Thank you USA! Tweeten ble øyeblikkelig slettet, men skaden var skjedd. Rett etter at Putin invaderte, sa Sikorski at den polske regjering hadde vært involvert i planer om å ta biter av ukrainsk territorium.

En annen delikat omstendighet er at han er gift med den kjente Washington Post-journalisten og forfatteren Anne Applebaum.

Sikorski sier han ikke er den eneste kjente vestlige politikeren i Forumet:

Sikorski says that the Sir Bani Yas Forum is a highly respected conference held in the Middle East and that the Advisory Council to the forum includes a former Australian prime minister, an ex-foreign secretary of Britain, and a former deputy of the secretary general of the United Nations.

Men det at de er flere, gjør ikke nødvendigvis situasjonen noe bedre. Å kjøpe seg innflytelse er et velkjent fenomen. Autoritære stater benytter seg ikke nødvendigvis av direkte bestikkelser. En annen måte er å opprette stiftelser og NGO-er. De som sier ja til å sitte i styrer og råd, mottar dermed fullt lovlige honorar rent formelt.

Hvis det blir mange nok slik forbindelser, kan det påvirke myndighetenes vedtak.

I Polen var reaksjonene sterke.

The revelations about the MEP’s income have caused a storm in the media and in political circles in Poland. Senior leading Left MP Adrian Zandberg took to Twitter to criticize Sikorski.

“The UAE is an authoritarian state that does not respect freedom of speech and is embroiled in a dirty war in Yemen. Sikorski has in this way closed the door on being in a future government. A Polish minister cannot appear on such a payroll,” posted Zandberg.

Sikorski har hatt hva man kaller en lysende karriere. Hans CV er vel verdt å studere:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rados%C5%82aw_Sikorski

 

Middle Eastern countries are buying up Europe’s politicians? New report shows Polish MEP Sikorski was paid $500,000 by United Arab Emirates

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.