Shells styre står overfor et kommende klimasøksmål fordi en gruppe frustrerte aksjonærer saksøker oljegigantens direktører i Storbritannia.

To år etter at en nederlandsk domstol beordret Shell til å kutte utslippene, går gruppen av investorer til det første søksmålet av sitt slag mot 11 styremedlemmer, og anklager dem for ikke å overholde selskapets klimapolitikk.

Miljøadvokatfirmaet ClientEarth fører søksmålet mot Shells styre ved Londons High Court, og hevder at dets manglende godkjenning av en energiovergangsstrategi som er i tråd med Paris-avtalen om global oppvarming, utgjør et brudd på direktørens juridiske plikter, skriver Bloomberg.

– Styret fortsetter med en overgangsstrategi som er fundamentalt mangelfull, noe som gjør selskapet alvorlig utsatt for risikoen som klimaendringer utgjør for Shells fremtidige suksess – og det til tross for styrets juridiske plikt til å håndtere disse risikoene, sier Paul Benson, senioradvokat i ClientEarth.

Parisavtalen ble vedtatt i 2015 med et mål om å bremse den globale oppvarmingen til godt under 2 grader sammenlignet med førindustrielt nivå.

Men styret i Shell mener de har sitt på det tørre.

– Vi aksepterer ikke ClientEarths påstander, sier en talsmann for Shell.

– Våre styremedlemmer har overholdt sine juridiske plikter og har til enhver tid handlet i selskapets beste interesse, fortsetter han.

Sveriges Television (SVT) ber seerne om hjelp til å finne klimaendringer

Å forsøke å holde styremedlemmer juridisk ansvarlige for oljeselskapenes bidrag til klimaendringer, markerer en ny type strategi for klimaaktivistene.  Både «klimaadvokater» og aktivister som driver klimakampanjer forsøker i økende grad å henvende seg til domstolene for å prøve å legge noe av skylden for «klimakrisen» på oljeindustrien.

I Nederland har aktivister allerede hatt suksess.

Shell ble i 2021 beordret av en domstol i Haag til å kutte klimagassutslippene med 45 prosent innen 2030 sammenlignet med 2019-nivå. Det anker kjennelsen ettersom rettens kjennelse er en akselerasjon av en eksisterende strategi, og det er aspekter ved den som ikke er gjennomførbare, uttaler Shell.

«Shells mål er å bli et netto nullutslippsenergiselskap innen 2050», skriver selskapet, og legger til:

«En anke endrer ikke dette.»

Wael Sawan, som tok over som Shells administrerende direktør i januar, sa at han planlegger å utvide selskapets naturgassvirksomhet og heller holde igjen på investeringer i fornybar energi. Konsernsjefen er fokusert på å levere verdier til aksjonærene.

«Vår filosofi har vært investeringer mot en energiovergang,» sa Sawan i en samtale med journalister 2. februar.

– Men vi vil sørge for at disse investeringene går inn i områder hvor vi kan sikte mot en attraktiv avkastning for å kunne belønne våre aksjonærer, sa han videre.

Søksmålet, som også hevder at direktørene ikke overholdt Haag-kjennelsen, blir ført interne investorer, inkludert pensjonsfondsforvalter London LGPS CIV Ltd, Nest, det svenske pensjonsfondet AP3 og Danske Bank Asset Management. Til sammen eier saksøkerne over 12 millioner aksjer i selskapet, noe som fortsatt er under 0,2 prosent av totalen.

AkademikerPension, et dansk pensjonsfond som solgte seg ut av Shell i 2019 på grunn av «klimarisiko», uttalte at hvis søksmålet lykkes, vil selskapet bli sett på som en attraktiv investering igjen.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.