Klimaaktivister fra Milieudefensie demonstrerer utenfor en rettsbygning i Haag før en rettssak mot oljeselskapet Shell den 1. desember 2020. Foto: Peter Dejong / AP / NTB.

En domstol i Nederland begynte tirsdag å behandle et søksmål mot oljegiganten Shell, der miljøorganisasjoner krever at selskapet gjør store utslippskutt.

Miljøorganisasjonene, som har samlet underskrifter fra mer enn 17.000 nederlendere, ber retten kreve at Shell skal kutte klimagassutslippene med 45 prosent innen 2030.

Advokaten Roger Cox åpnet de fire dagene med rettsmøter ved å hevde at Shells handlinger går imot globale klimamål. Senere tirsdag skal Shells advokater holde sitt åpningsforedrag.

Søksmålet ledes av organisasjonen Milieudefensie, som er en søsterorganisasjon av Naturvernforbundet. Det er en del av en voksende trend der klimaaktivister bruker rettsvesenet for å få selskaper til å redusere klimagassutslipp.

I Parisavtalen i 2015 gikk EU med på å redusere klimagassutslippene med minst 40 % innen 2030, sammenlignet med nivået i 1990. I en dom samme år fikk nederlandske myndigheter ordre om å kutte klimagassutslippene med 25 prosent innen 2020, noe det fortsatt er usikkert om de klarer.

(©NTB)

Årets julegave! Kjøp Kents bok om klimahysteriet her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.