Yaras generalforsamling har stemt imot å innføre vitenskapsbaserte mål for utslippskutt.

Flere internasjonale miljøorganisasjoner anklager gjødselgiganten for grønnvasking, skriver Nationen.

Generalforsamlingen stemte altså mot fastsetting av mål om å redusere indirekte klimagassutslipp i tråd med 1,5-gradersmålet.

Dette har møtt sterke reaksjoner, blant annet fra miljøorganisasjonen Spire:

– Vi er svært skuffet. Det er sjokkerende at Yara nekter å forene målene sine om utslippskutt med Parisavtalen. Kunstgjødselindustrien står for 2 prosent av verdens klimagassutslipp. Det haster at Yara tar ansvar, sier organisasjonens leder, Elise Åsnes.

Sammen med nederlandske, franske og engelske miljøorganisasjoner retter Spire sterk kritikk mot det de mener er Yaras grønnvasking av kunstgjødselindustrien.

Yara er den største brukeren av naturgass i EU. Åsnes mener at Norge – som største deleier i selskapet – må ta ansvar.

– Det er hårreisende at Yara prøver å bremse klimatiltak. Yaras grønnvasking uten handling kan ikke fortsette. De skryter av sine bidrag til utslippskutt og bærekraftig matproduksjon, men bidrar til enorme klimagassutslipp. Nå må Norge ta ansvar, sier Åsnes.

I morgen forventes det at Yara publiserer detaljene om hvordan ulike investorer stemte over forslaget om utslippskutt på sine hjemmesider. Norge er Yaras største deleier, med 36 prosent av aksjene i selskapet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.