Adm. direktør Knut Kroepelien i Energi Norge. Foto: Lise Åserud / NTB

Norge vil ikke nå klimamålet om 55 prosents utslippskutt innen 2030, ifølge Energi Norges fornybarbarometer. Årsaken hevdes å være lav andel bruk av fornybar energi.

Nok en aktør sår nå alvorlig tvil om forestillingen om de såkalte klimamålene som skal nås innen 2030, det vi si om drøye syv år.

Nylig skrev Document om at flertallet av Norges største bedrifter sier det vil være umulig å nå disse målene innen stipulert tid.

Hele seks av ti bedrifter tror målet om å halvere klimagassutslippene innen 2030 ikke blir nådd, viser klimaindeksen for 2022.

Nå er det Energi Norge som fastslår at en slik målsetning er temmelig utopisk.

NTB melder som saken:

– Det brutale budskapet i rapporten er at vi med stor sannsynlighet ikke kommer til å nå målet. Vi er rett og slett for sent ute, sier Knut Kroepelien i Energi Norge til E24.

Han er administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Energi Norge, som hvert år måler hvor langt Norge har kommet med å omstille samfunnet til å gå på fornybar energi.

Siden 2010 har andelen fornybar energi kun økt med 5,4 prosentpoeng. Det vi sia t det nærmest har stått stille fra år til år, til tross for det enorme kjøret det har vært om dette i politikk og medier.

Ifølge barometeret vil ikke Norge nå klimamålet om 55 prosents utslippskutt innen 2030 – fordi andelen bruk av fornybar energi dermed er altfor lav.

For å oppnå regjeringens mål om 55 prosents kutt innenlands i 2030 sammenlignet med 1990, trenger Norge en fornybarandel på rundt 80 prosent.

I 2021 var fornybarandelen i Norge på 52,1 prosent.

Skal Norge ta steget fra nåværende nivå og opp til de nevnte 80 prosent, vil det medføre økonomiske og sosiale kostander som er vanskelige å gjennomføre i et land der befolkningen har stemmerett, og kan avsette politikere som plager dem for mye.

Det gjenstår å se hvor lenge politikerne og de store mediene skal fortsette å snakke om disse målene som om de fortsatt skulle være oppnåelige.

Les også: 

Aasland og Arbeider­partiet tviholder på elektrifisering av sokkelen

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.