Selv om oljefondet vokser raskt, vil ikke finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) benytte seg av mer penger enn nødvendig.

Han varsler stramme statsbudsjett ut stortingsperioden.

– Penger er bare et middel, og det kan ikke løse alle problem. Alle som er opptatt av omfordeling, også de som er fattige, må også være opptatt av å holde prisveksten nede. Det er det som blir utfordrende, sier Vedum til Klassekampen.

Den norske handlingsregelen tilsier at politikerne kan bruke inntil tre prosent av verdien på oljefondet hvert år, men det ser Vedum bort fra.

– Tre prosent er en rettesnor, men i år betraktelig mindre enn tre prosent og det kan vi bli nødt til å fortsette med framover for å hindre prisvekst, sier han.

Hittil i år har oljefondet økt med over 1000 milliarder kroner, og sjeføkonomer tror det kan doble seg de neste ti årene.

Det norske oljefondet større enn noensinne: Passerte 14.000 milliarder

Finansministeren synes det er hyggelig at oljefondet er i kraftig vekst, men han mener at det ikke er noen automatikk i at det alltid betyr at det er lurt å bruke mer penger.

– Vi må også tenke på barnebarna våre, for oljefondet skal være stort om 50 år, og det skal være stort om 100 år. Handlingsregelen er en veldig fin måte å sikre at oljefondet ikke blir tømt, men også kommer fremtidige generasjoner til gode, mener Vedum.

Finansministeren får støtte fra leder i Unge Venstre, Ane Breivik.

– Perspektivmeldingen fra 2021 peker på at vi kommer til å ha et stort inndekningsbehov frem mot 2060. Utgifter til pensjon og andre offentlige utgifter øker, mens inntektene fra olje og gass går ned. Da må vi ta grep, sier Breivik, som mener at nettopp på grunn av den store økningen i oljefondet nå nylig, er dette rette tidspunkt å senke handlingsregelen på.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.