En oljetanker ligger fortøyd i Novorossijsk i Russland den 11. oktober 2022. Foto: AP / NTB.

EUs pristak på russisk olje og boikott av raffinerte olje­produkter fra Russland, som unionen har innført med sikte på å redusere Russlands oljeinntekter og egen avhengighet av russisk energi, kan omgås dersom oljen selges eller raffineres via tredje­land.

Det går frem av en rekke unntaksbestemmelser i EUs egne retningslinjer for disse sanksjonene, som er omtalt blant annet av Reuters.

It said in its latest guidance update that the price cap would no longer apply after crude oil or petroleum products were released for free circulation in a jurisdiction outside Russia and handed over to the landed purchaser.

The price cap no longer applies to Russian petroleum products when the blending operations in a third country «result in a tariff shift» or changes in the oil product type.

Blant landene som ligger an til å tjene på disse unntaksbestemmelsene, er India, som i flere måneder har kjøpt russisk olje til rabatterte priser, raffinert den og videresolgt verden rundt, skriver Berliner Zeitung.

EUs stadig flere unntaksbestemmelser viser at det fremdeles er etterspørsel etter russisk olje, kommenterer Russlands visestatsminister Alexander Novak.

Pristaket ble tenkt ut av byråkrater med finansutdannelse som ikke forstår oljemarkedet, sier oljeanalytikeren Paul Sankey til CNBC.

Går også andre veien

Knepet med å bruke tredjeland fungerer også ved eksport av vestlige produkter til Russland. De siste bilmodellene fra Mercedes og telefonene fra iPhone er fremdeles tilgjengelige i Russland, om enn dyrere enn før, fordi de går via tredjeland som Kasakhstan, opplyser Die Welt.

Denne måten å importere på er en del av Putins krigstaktikk, ikke minst for propagandaformål, og den fungerer på produkter fra flere andre selskaper som har forlatt Russland, blant andre Apple, IKEA, Adidas og H&M.

En bil fra Tyskland kan gå veien om Dubai og Iran innen den havner i Kasakhstan for eksport til Russland, skriver den tyske avisen.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.