Einar Gelius tror han kanskje er den eneste presten i Den norske kirke som offentlig de seneste årene har våget å stille kritiske spørsmål til islam. 

Gelius er oppgitt over at det ikke er mulig å debattere de negative sidene ved islam i avisen Vårt Land.

– Det er trist at mine innspill kun blir møtt med beskyldninger og anklager i Vårt Lands spalter, sier han.

Gelius er spesielt oppgitt over teologen Åsta Dokka og sognepresten Sunniva Gylver.

«Jeg blir av Gylver beskyldt for å være uredelig, fordi jeg skulle ha «sammenliknet den klokeste og beste versjonen av [mitt] eget livssyn med den mest ekstreme varianten av en annens». Ifølge Dokka skal jeg ha krevet at «kristne tar avstand fra islam» og at jeg egentlig etterlyser at Gylver «skal bli litt mer enig med meg», skriver Gelius.

Presten er oppgitt over det han føler er Dokka og Gylvers manglende forståelse av hva islam egentlig er.

– Det skulle være unødvendig å minne Dokka og Gylver om at ordet islam betyr underkastelse. Profeten Muhammed var ikke bare en religiøs leder, men han var også en politisk leder og krigsherre, sier Gelius, og legger til:

– Disse sidene ved islam og islamsk teologi kan man ikke bagatellisere bort. Her må man med Dokkas egne ord «konfrontere problemene».

Sunniva Gylver og Einar Gelius i åpen krangel om islam

Gelius er heller ikke imponert over teolog Dokkas forsøk på å trekke frem teksttolkning som en faktor.

– Dokka belærer meg om teksttolkning, men hun kan ikke fortolke seg bort fra at Koranen er full av blant annet anti-jødiske vers og at Muhammed brukte sin makt til å tvinge nye folk under seg, sier Gelius.

Han skjønner heller ikke hvorfor Dokka og Gylver ikke tar ytringsfriheten mer på alvor.

– Dessverre er ytringsfriheten i de fleste muslimske landene fraværende, og kristnes muligheter til å praktisere sin tro er ytterst vanskelig i de samme landene. Dette burde jo opprøre og engasjere Dokka og Gylver!

I den grad det er mulig med noen form for dialog mellom muslimer og kristne, så mener Gelius at man ikke bare kan feie det som er problematisk under teppet.

– Dette bør være oppskriften på dialogen mellom kristne og muslimer: Vi må konfrontere problemene og ikke være naive, avslutter Einar Gelius.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.