Ukrainske flyktninger venter på et sted å bo. Illustrasjonsfoto: Javad Parsa / NTB

Mange ukrainske flyktninger har kommet til England. Her møter de det såkalte mangfoldet i den britiske hverdagen, og opplever alt annet enn den tryggheten de så for seg.

Ukrainere som rømmer fra krigen, fordeles på en rekke europeiske land. Disse ukrainerne er i stor grad kvinner og barn.

Mange av dem havner i England, der de blant annet plasseres i byer som den ekstremt flerkulturelle Birmingham, England nest største by.

Der venter det dem en type opplevelser de neppe hadde sett for deg da de drømte om trygghet i et vestlig land, langt unna krigens redsler. Flere av flyktningene vil fortsette å flykte, bort fra det tredje verden-pregede, muslimdominerte «mangfoldet» de møter i byer  som Buirmingham.

Fria Tider skriver om saken:

Ukrainska flyktingar vägrar att stanna kvar på boenden som de erbjuds i brittiska stadsdelar med en stor andel muslimska invånare. Det rapporterar Channel 4 News.

Många ukrainska kvinnor som flyttats till städer som Birmingham har enligt Channel 4 News svårt att anpassa sig till områden präglas av mer «mångfald» än vad de är vana vid hemma i Ukraina.

Kanalens forteller om en ukrainsk kvinne med et lite barn som ble plassert i en overveiende muslimsk bydel i Birmingham. Kvinnen klagde oppgitt over at det var altfor mange muslimer i området. Hun følte seg ikke trygg der.

– Vi blev ganska chockade över hur svårt hon hade det för olika kulturer. För många muslimer, för många människor med olika hudfärger, säger värden till Channel 4 News.

Også det ukrainske barnets skolesituasjon ble opplevd som et sjokk:

Den ukrainska kvinnans barn skrevs in på en lokal skola där majoriteten av barnen var muslimer, vilket fick flyktingen att säga till sin värd att barnet inte skulle vara tryggt där.

– Majoriteten av mina grannar är muslimer, och de är underbara människor, säger värden till Channel 4 News och tillägger att hon uppmanade sin ukrainska gäst att ge dem en chans. Den ukrainska kvinnan valde dock att flytta ut i förtid.

En annen ukrainsk kvinne, Oksana, forteller at hun flyktet fra det som før krigen var godt etablert og trygt område i Kiev, og endte opp i det verste området i Birmingham. Hun sier hun ble svært redd, siden hun overhodet ikke var vant med å ha slike naboer.

For den britiske TV-kanalen er det imidlertid uhørt at noen våger å kritisere det såkalte mangfoldet, og antyde at det ikke er et godt sted å bo:

Reportern läxar upp Oksana och förklarar att «många människor skulle bli väldigt kränkta» av hon känner sig otrygg i området. Oksana svarar dock med att hänvisa till polisens brottsdata och rapporterade fall av muslimsk terrorism, skriver Fria Tider.

Oksana skal nå ha klart å komme seg vekk fra Birmingham, og håper på å finne et trygt område et annet sted i England. Det er ikke nødvendigvis så enkelt i dag, vil mange mene.

 

Les også: 

Ta raust imot ukrainske flyktninger, Norge!

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.