IS-kvinner står i kø for å få forsyninger i Al-Hol-leiren i Syria 31. mars 2019. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB.

Det må bli en slutt på myten om at IS-kvinnene som nå returnerer til Frankrike fra leirene i Syria, er ofre, for den ekstreme islamismen sitter dypt i dem, advarer franske etterforskere og antiterrordommere.

Kvinnene det er tale om, er blant den islamske statens pionerer, flere av dem konene til lederskikkelser i IS, og de var ikke engang villige til å overgi seg under kampen om Baghouz, men er nå lei av livet i leirene, sier anonyme franske tjenestepersoner til Le Figaro.

De var rede til å kjempe inntil døden, selv om det betydde at barna deres ville dø når de hadde sjansen til å unnslippe.

I uken som gikk, ble 15 IS-kvinner returnert til Frankrike sammen med 32 barn, skriver den franske avisen.

Frankrike har nå å gjøre med hardkokte kvinner, med veteraner som var med helt fra starten av. De har en personlighet og et temperament som gjør inntrykk på etterforskerne. Kvinnene har vært konsistente i sitt engasjement, de dro svært tidlig – fra 2013 og 2014 – og forble i området i svært lang tid. De spilte en strukturell rolle i byggingen og driften av den islamske staten, som de etablerte i leirene etter 2019 ved å opprette et absolutt terrorregime.

Noen av kvinnene deltok også selv i tortur.

De franske tjenestepersonene er også bekymret for de mindreårige som kommer til Frankrike med mødrene sine:

I 2019 var politikken i Frankrike å repatriere de aller yngste. Slik omstendigjetene er i dag, repatrieres mindreårige som oftere er i puberteten eller prepuberteten. Det betyr at de er merket av tiden de levde med IS, og med leirene som eksponerte dem for vold og islamistisk radikalisme. Blant de sist returnerte er det tre stykker som er over 13 år.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.