Rettssaken mot en ung muslimsk mann anklaget for drap på ei 15 år gammel gravid skolejente i Frankrike startet mandag ved retten for mindreårige i Oise, like nord for Paris.

Offeret, som er blitt kjent under det fiktive navnet Shaïna, ble myrdet 25. oktober 2019. Hun var da gravid og hadde lenge vært utsatt for seksuelle overgrep. Hun er blitt et av symbolene på vold mot kvinner, og bodde i et nabolag der rykter og press mot unge kvinner er enda mer utbredt enn andre steder.

Etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i 2017 i en alder av 13 år, hadde Shaïna bare så vidt begynt å overvinne traumet. I 2019 var hun på vei tilbake til et normalt liv da den forkullede kroppen hennes ble funnet i et utbrent hageskur.

Kort tid etter begynte ryktene å svirre om at morderen var en mann ved navn Driss. Lokalt politi i Creil kommune mottok flere anonyme oppringninger som fordømte den unge mannen. Noen dager seinere dro en av vennene til Driss spontant til politistasjonen for å avlegge bevis: Driss hadde tilstått for ham at han hadde drept Shaïna. Den mistenkte skal ha fortalt vennen sin: «Jeg brente henne».

Vennen forklarte at Driss hadde invitert Shaïna til hageskuret i den hensikt å drepe henne. Han hadde gjemt en kjøkkenkniv, et par hansker og ei flaske med bensin i boden. Han ønsket å drepe Shaïna fordi hun var gravid med barnet hans, og han ville ikke ha et barn med henne.

Driss, som ble holdt i varetekt siden arrestasjonen, skal ha skrytt av drapet til to av sine medfanger. Kommentarene hans avslører forakten han føler for Shaïna. På spørsmål fra en cellekamerat om hvorfor han satt i fengsel, skal han ha svart «stolt med et smil at han var der fordi han hadde drept kjæresten sin, som var ei hore han hadde befruktet, og at han ikke ville at hans mor skulle finne ut av det, fordi han var muslim».

Han er blitt sitert for å si at han heller vil «få 30 år [i fengsel] enn å være far til en løsunge, være far til en sønn av ei hore». I starten av varetektsfengslingen fortsatte han å rappe fra cellen sin, og la ut innhold på Instagram, som om ingenting hadde skjedd.

På tross av dette har Driss fastholdt sin uskyld, «mot alle bevisene», som advokaten til Shaïnas familie påpeker.

Da magsinet Charlie Hebdo undersøkte saken, sa andre unge kvinner at de var redd for å lide samme skjebne som Shaïna. Mange av dem lever under permanent kontroll av visse gutter og kulturen de representerer. De kan ikke kle seg som de vil, og blir tvunget til å praktisere stor diskresjon hvis de har en kjæreste.

Frankrike: Voldtektsmann fra Algerie er «sjokkert» over å bli dømt for voldtekt

Drapsraten opp 90 prosent i Frankrike. Macron: – Jeg er motstander av selvforsvar

– Frankrike risikerer borgerkrig

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.