Illustrasjonsfoto: Denis Charlet / AFP / Scanpix.

I Dieuze i Frankrike ble en ung mann mandag kveld skutt og skadet av fransk politi, da han bevæpnet med en kniv gikk til angrep på politifolk og skadet en av dem i hånden inne i en politibrakke.

Kort tid i forveien hadde en person ringt til politiet på stedet, presentert seg som soldat og sagt at han som medlem av den islamske staten (IS) ville gjennomføre et blodbad i Dieuze, skrev Reuters i går kveld.

Tirsdag formiddag kan Reuters melde at mannen som angrep politiet, var rekrutt i det franske forsvaret.

Frankrikes forsvarsminister Florence Parly opplyste sent mandag kveld om saken på Twitter:

Knivmannen hadde vært under militær opplæring i to måneder, skriver den franske statsråden.

Statsadvokaten i Metz overveier å etterforske saken som terrorisme, opplyser La Depeche.

Angrepet i Dieuze bringer tankene hen på Mickael Harpon, den politiansatte i Paris som den 3. oktober 2019 drepte fire politifolk inne i politihovedkvarteret i den franske hovedstaden, innen han selv ble skutt og drept. Den franske påtalemyndighetens antiterrorenhet fastslo siden at islamkonvertitten Harpon var en radikalisert ekstremist.

Mickael Harpon. Foto: AFP / Scanpix (utsnitt). Montasjen er Documents.

Gitt at angrepet i Dieuze også ser ut til å være islamistisk motivert, aktualiserer det spørsmålet om risikoen franske politifolk og soldater har for å bli angrepet av radikaliserte muslimske tjenestepersoner i sin midte.

Problemstillingen er ikke begrenset til Frankrike, som har vært hardt rammet av islamterror de siste sju-åtte årene. Den 5. november 2009 drepte den amerikanske majoren Nidal Hasan, også han islamsk ekstremist, 14 personer og skadet flere titalls andre på militærbasen Fort Hood i Texas.

Episoden i Dieuze finner sted mens det i Europa pågår debatt om risikoen terrordømte personer utgjør for allmennheten etter løslatelse.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

 

Forhåndskjøp «Vitne til vanvidd» av Peder Jensen i oppdatert utgave til spesialpris her.
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.