Politi på stedet der en mann ble funnet skutt og drept i et boligstrøk i Huddinge, sør for Stockholm. Foto: Pontus Altin/TT / NTB

Alle tilfellene av grov voldsbruk i Sverige fører ikke bare til økende utrygghet. Nå faller boligprisene kraftig i områder som omtales i forbindelse med denne typen hendelser. Folk vil ikke bo på slike steder.

Samnytt omtaler nå det mange vil mene er en nokså naturlig konsekvens av voldsutviklingen i Sverige, nemlig hvordan dette også berører boligmarkedet.

Utviklingen i boligpriser viser at boligkjøpere er bevisste på å styre unna områder preget av skyting, eksplosjoner, knivstikking, ran og voldtekter.

Samnytt forklarer:

Värdet på en bostad kan sjunka upp till 200 000 kronor efter att en skjutning har inträffat i området i fråga, en minskning som dessutom dröjer sig kvar. Det visar forskning där man tittat på Stockholmsområdet.

Avisen fortsetter:

Vania Ceccato, professor i urbana och regionala studier på KTH, har tillsammans med Mats Wilhelmsson, professor i tillämpad finansiell ekonomi, samlat data om skottlossningar i Stockholmsområdet under åren 2017-2019 och sedan tittat på hur priserna på bostadsförsäljningar utvecklats.

Prisendringer kan ifølge denne forskningen avleses direkte etter en voldshendelse:

Slutsatsen blev att värdet på en bostad minskar mellan 60 000 och 200 000 kronor efter en skjutning.

For boligeiere i slike områder er det ekstra alvorlig at det er snakk om en varig effekt:

– Även om det handlar om en liten minskning är den signifikant och den kvarstår på bostadsmarknaden under en lång period, säger Vania Ceccato till statstelevisionen.

Efter en skjutning tar det uppemot 200 dagar för bostadspriserna att återgå till nivån innan. Påverkan försvinner dock inte helt och den långsiktiga effekten återstår att undersöka.

Man presiserer videre:

Om rädsla efter en sådan händelse kvarstår skapas en slags stigmatisering av området, ett stigma som absorberas på bostadsmarknaden under en längre tid. Desto närmare Stockholms innerstadsområde skjutningen inträffar, desto större blir prisfallet.

Volden fører også til økte forsikringspremier i de områdene som rammes:

Ytterligare en effekt skjutningar och sprängningar kan få är höjda kostnader för fastighetsförsäkringar.

– När det uppstår skador på en fastighet efter exempelvis en sprängning följer kostnader på det. Och ökar risken i ett område så följer premien den utvecklingen, säger Mats Svensson, affärsområdeschef på skador på Länsförsäkringar.

En slik påvirkning av boligprisene vil naturlig nok henge sammen med graden av mediedekning for de aktuelle voldshendelsene.

Noen vil dermed se en viss fare for en bevisst eller underbevisst underkommunisering av vold i strøk og bydeler der sentrale mediepersoner selv bor.

Det foreligger ennå ingen studier på dette i norske byer, men mange vil se det som naturlig at den samme utviklingen kan prege boligprisene i visse av områder av for eksempel Oslo.

Et område der boligprisene neppe går i været, les også: 

18-åring fengslet etter sprengning ved boligblokk i Sverige

 

Husk møte:

Kjøp billetter til møtet her

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.