Detalj fra inngangspartiet til Säkerhetssalen i Stockholms Tingsrätt. Foto: Patrik Nylin / Wikimedia Commons.

Stockholm tingrett har dømt svensk-iranske Peyman Kia, som har bakgrunn fra Sveriges sikkerhets­politi og militære etter­retnings­tjeneste, til livsvarig fengsel for spionasje for Russland. Hans bror Payam dømmes til ni år og ti måneders fengsel, melder NTB-TT.

De iranskfødte brødrene Peyman og Payam Kia, som er 42 og 35 år gamle, var anklaget for å ha jobbet for den russiske etterretningstjenesten GRU i rundt ti år.

42-åringen har bakgrunn fra sikkerhetspolitiet Säpo og den militære etterretningstjenesten og mistenkes for å ha fått tilgang til hemmeligstemplet materiale gjennom arbeidet sitt. Dette skal ha blitt solgt videre.

Den yngre broren mistenkes for å være den som har håndtert kontakten med GRU. Tingretten dømte ham til ni år og ti måneders fengsel.

Blant informasjonene som eldstebror hadde tilgang til, var en fortegnelse over ansatte i det svenske sikkerhetsapparatet, opplyser Dagens Nyheter.

Under sin tid på Försvarsmakten var den äldre brodern anställd på Kontoret för särskild inhämtning, KSI, som styr Sveriges hemliga underrättelseagenter och under tiden på Säpo ska han ha haft tillgång till en förteckning över de anställda, menade utredningen.

Kia-brødrene skal ha blitt oppdaget takket være tips til det svenske sikkerhetspolitiet:

Brödernas gärningar ska ha upptäckts genom att Säpo fått uppgifter om att en person som arbetade inom den svenska säkerhets- och underrättelsetjänsten påstods ha erbjudit hemliga uppgifter till Ryssland och GRU.

 

Kjøp billetter til møtet i Oslo den 26. januar her.

Kjøp bøker fra Document Forlag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.