Den terrordømte bosnieren Mirsad Bektasevic arbeidet i flere måneder på et callsenter som arbeidet for Telenor. Bektasevic sitter nå arrestert i Hellas anklaget for besittelse av våpen og for å være på vei til Syria.

Bektasevic var ansatt i et selskap som hadde kundepleien til Telenor.

Den terrordömde göteborgaren Mirsad Bektasevic, nu häktad i Grekland, har under hösten 2015 jobbat på företaget Sykes på Lindholmen i Göteborg kan GP avslöja i dag. Sykes har flera hundra anställda och sköter Telenors kundtjänst.

– Det är som vilket callcenter som helst. Kunder ringer och vi svarar «Hej och välkommen till Telenor. Vad kan jag hjälpa dig med?» säger en anställd på Sykes.

Men det firmaet ikke sier er at Bektasevic hadde tilgang til Telenors kunderegister, med personnummer, hemmlige nummer og en rekke andre sensitive data.

Enligt flera anställda har Mirsad Bektasevic på jobbet haft tillgång till tusentals Telenor-kunders uppgifter via företagets it-system. Han har bland annat kunnat se kunders personnummer, bankuppgifter, kontonummer, adresser och samtalsspecifikationer. Han har även haft tillgång till hemliga telefonnummer och uppgifter om personer som begärt att inte synas i adress- och nummerupplysningar.

..

Det var först häromveckan som personalen på Sykes blev varse vem deras gamle kollega var. Då skrev flera tidningar om att Mirsad Bektasevic gripits i Grekland, misstänkt för att ha varit på väg till Syrien. Bektasevic misstänks för att ha IS-kopplingar och i hans bagage ska polisen ha hittat mobiltelefoner, stridsutrustning och sedlar.

mirsad.baktasevic

Bektasevic har allerede rukkket å opparbeide seg et langt rulleblad som jihadist. Han ble dømt til 15 års fengsel i Bosnia, men ble utlevert til Sverige, som løslot ham.

2007 dömdes han i Bosnien till 15 års fängelse. Polis hade då hittat vapen, sprängmedel, ett självmordsbälte och en videofilm. Man hittade även ett testamente där han donerade sina tillgångar till al-Qaida. 2009 förflyttades han på egen begäran till Sverige som frigav honom villkorligt redan år 2011. Sen dess har han avtjänat ännu ett fängelsestraff för grovt vapenbrott år 2013. Han ska även ha varit fortsatt öppen på sociala medier om sina sympatier för terrorgrupper.

I dag är han skriven på en adress i Länsmansgården som tillhört en känd IS-predikant. Enligt journalisten och terrorexperten Magnus Sandelin som bevakat jihadister, ska Mirsad Bektasevic ha varit och stridit i Syrien för bara något år sen.

– Bektasevic är en övertygad jihadist och har rört sig bland andra aktiva jihadister i Göteborg. På sociala medier har han öppet sympatiserat med al-Qaida och han har även försvarat terrorattentatet mot Charlie Hebdo 2015. Sen han släpptes har han även varit i Syrien och stridit med Ahrar al-Sham, en jihadist-grupp med kopplingar till al-Qaida, säger Magnus Sandelin.

Man kan trekke noen lærdommer av historien og hvor terrorutsatt Sverige er: Bektasevic er en dømt terrorist. Likevel får han en sjanse til av svensk kriminalomsorg. I stedet for 15 år ble det fire bak murene. Han har adresse i folkeregisteret hos en kjent jihadist. Likevel får han ansettelse på et callsenter som håndterer sensitive data. De ansatte på Sykes ble sjokkert da de forsto hvem kollegaen deres hadde vært. Men de fikk ingen hjelp av ledelsen. Den truet dem tvert om til taushet. De fryktet for kontrakten med Telenor.

Slik oppstår feil på feil. Reven slipper inn i hønsegården og portvokteren vil ikke at det skal bli kjent.

Det mest alvorlige er at Bektasevic, som trolig har vært i Syria og kjempet med IS, har hatt tilgang til tusentalls personopplysninger. Jihadistene har fiender, fiender de selv har plukket ut. Lars Vilks f.eks. står på deres dødsliste. Vilks lever på hemmelig sted og har hemmelig det som går an å holde hemmelig. Men kanskje Telenor hadde gitt ham et hemmelig nummer. Det hadde Bektasevic da kunnet skaffe seg og derfra hadde de et utgangspunkt for å finne ut hvor han oppholdt seg.

Det er mange andre. Lars Hedegaard lever på hemmelig adresse og beveger seg bare ut med livvakter. Hva om noe lignende hadde skjedd i Danmar? Ville vi fått vite om årsaken? Det ville vært en sikkerhetsblamasje av dimensjoner. Med et enormt prestisjetap for Telenor, som ikke tenker sikkerhet.

Søkere til Sykes må levere vandelsattest. Hvordan slapp Bektasevic inn? Faket han CV’en, eller var det noen som ga ham en ny sjanse? Vil vi få vite svarene?

Dansk politi satt et år på opplysninger om at Omar El-Hussein, terroristen fra Krudttønden og synagogen, hadde en liten gullforsiret Koran med seg under aksjonen. Hvorfor holdt de tilbake en så vital opplysning? Fordi det kunne hisse opp stemningen, tror man.

Hensynet til de som dreper er større enn hensynet til ofrene. Hvis man har en slik prioritering, hvor meget er man villig til å feie under teppet?

Ganske mye.

 

www.gp.se/nyheter/vastsverige/1.2985620-gp-avslojar-domd-terrorist-jobbade-for-telenor#sthash.3eC6Ts6t.dpuf