GöteborgPosten har i flere dager forsøkt å få Telenor og Sykes i tale om hvordan Bektasevic kunne få ansettelse på callsenteret som betjener Telenors kunder. Til og med begynne var det som å stange hodet i veggen og ingen av selskapene ville snakke med GP.

Men GP snakket med ansatte som var oppbrakt over å ha hatt en dømt terrorist som kollega. Tirsdag sendte Telenor ut en pressemelding:

– Det här är allvarligt. Det ska inte kunna hända att en svårt brottsbelastad person kan arbeta för Telenor. Att det ändå skedde hänger samman med att ett rekryteringsföretag som vi tidigare anlitade hade gjort ett avsteg från fastställda rutiner och lät mannen börja jobba på kundtjänsten trots att bakgrundskontrollen inte hade fullföljts, skriver Telenors presschef Aron Samuelsson i pressmeddelandet (bilde)-

presschef Aron Samuelsson

Vikarbyrået var det svake leddet og Sykes gjentok feilen da det lot Bektasevic få opplæring og bli satt i arbeid før han hadde levert vandelsattest. Det var et avvik fra fastlagte rutiner. Hvorfor gjorde man unntak?

Telenor forsøker å si minst mulig. Selskapet forsikrer at man tar sikkerheten på alvor. Men man vil ikke gå i detaljer.

bektasevic

Foto: Man forstår at nyheten om at Mirsad Bektasevic arbeidet for Telenors callsenter stiller selskapet i stor forlegenhet. Men det stiller kunder som jihadistene betrakter som fiender i en verre situasjon. Kan Telenor garantere at han ikke rakk å laste ned noe? Neppe med 100 % sikkerhet.

Pressesjefen opplyser imidlertid at Bektasevic først fikk to ukers opplæring, deretter arbeidet han 11 dager. Da oppdaget Telenor hvem han var og alarmen gikk.

Enligt Aron Samuelsson fick Telenor kännedom om hans anställning redan i november. Man ska då ha informerat Säpo om detta och brutit samarbetet med det berörda bemanningsföretaget. Man har dock inte brutit samarbetet med Sykes i Göteborg där Bektasevic haft sin fysiska arbetsplats.

Hvordan ble man oppmerksom på hvem Bektasevic var? Det sier Telenor ikke noe om.

Nå går man gjennom hans logger for å se om han kan ha gjort noe kriminelt.

Vi har inte sett några tecken på att han genomfört handlingar som kan kopplas till brottslighet, säger Aron Samuelsson.

Men dette har vi bare Samuelssons ord for. I en så alvorlig sak, burde ikke sikkerhetsmyndighetene granske saken? Telenor er betrodd informasjon som kan få skjebnessvangre konsekvenser om de kommer på gale hender.

Hvordan kan Telenor delegere oppgavene til et eksternt selskap som fraviker reglene og som likevel får fortsette?

Storyen vrimler av spørsmål, men krever at man går ned på detaljnivå hvis man skal forstå hvorfor feilen oppsto og om den kan skje igjen.

 

 

– See more at: http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/1.2985638-telenors-svar-det-har-ar-allvarligt-#sthash.tUL8KnJJ.dpuf