NTB meldte torsdag om en pågripelse i Sverige, uten å komme med noen spesifikke detaljer. Det dreide seg om «en mann i 40-årene som har jobbet for den svenske sikkerhetstjenesten Säpo», som var pågrepet, mistenkt for misbruk av hemmelig informasjon.

Mannen jobber som sikkerhetssjef i en statlig institusjon, men lovbruddene han er mistenkt for, knyttes til da han var ansatt i Säpo og Försvarsmakten. Lovbruddene skal ha skjedd mellom 2012 og 2015.

Det var først oppgitt at han var mistenkt for spionasje, noe som senere ble endret. Mannen er begjært varetektsfengslet.

– Jeg kan egentlig bare si at min klient nekter for å ha begått noe lovbrudd, sier mannens forsvarer Anton Strand til TT.

Den svenske avisen Expressen utdyper litt:

– Vad jag kan säga är att Säkerhetspolisen har genomfört en insats i dag i Mellansverige och att ärendet rör ett av våra verksamhetsområden. I övrigt kan jag inte ge några ytterligare detaljer, sier pressekretær Fredrik Hultgren.

– Säpo är en säkerhetstjänst och när det rör vår operativa verksamhet kan vi inte ge ytterligare information så det kan försvåra arbetet och avslöja detaljer om verksamheten.

Myndighetens verksamhetsområden är kontraspionage, kontraterrorism, författningsskydd, säkerhetsskydd och personskydd.

Nå er identiteten til sikkerhetssjefen kjent. Det dreier seg om en mann med bakgrunn fra Iran, Peyman Kia. Han er tidligere mellomleder i Sveriges sikkerhetstjeneste og er nå arrestert, mistenkt for spionasje.

Grov obehörig befattning med hemlig uppgift kan ge högst fyra års fängelse. När mannen först greps misstänktes han för spioneri, men sedan dess har rubriceringen alltså ändrats.

Peyman Kia er født i Teheran i 1980 og innvandret til Sverige i 1985.

Nå er han arrestert og mistenkt for spionasje mot sitt nye hjemland.

Pettersons blogg
Samnytt

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.