Det er fortsatt mangel på flere viktige medisiner i Sverige. De største legemidlene som i dag står på backlisten, er antibiotika, blodfortynnende medisiner, smertestillende og epilepsimedisiner. Ifølge det svenske Läkemedelsverket er det også mangel på østrogenplaster og medikamenter mot alkoholavhengighet.

Medisinmangelen påvirker både omsorgen på sykehusene, enkeltleger og pasienter. Sykehus må endre rutinemessig medisinering når legemidler mangler, og leger sliter med merarbeid for å lete etter alternative legemidler. Pasienter blir også engstelige når de skal bytte ut de medikamentene som fungerer bra for dem og som de føler seg trygge med.

At antallet legemidler oppført som «i bestilling, på venteliste» har økt siden i sommer, skyldes flere faktorer. Johan Andersson, farmasøyt og enhetsleder i Läkemedelsverket, nevner blant annet økte bekymringer i omverdenen i kombinasjon med høy inflasjon, kraftig økte energipriser, økte fraktpriser og negative valutakurser.

– Förklaringen är trolig eftersom de allra flesta läkemedel i Sverige generellt finns lager om tre till fyra månader. Oroligheterna började i februari och när sommaren kom började vi också se en markant ökning av restnoteringarna, sier Johan Andersson i et intervju med Sveriges Radio.

Mangelen på antibiotika skyldes i hovedsak mangel på virkestoffet amoxicillin, som er en type penicillin som virker på flere ulike typer bakterier og primært brukes mot ulike typer øvre luftveisinfeksjoner, ørebetennelse og bihulebetennelse.

Mangelen på antibiotika med amoxicillin er ikke merkbar bare i Sverige. Myndigheter i Frankrike, Spania og Tyskland har nylig advart om mangel på legemidler som inneholder amoxicillin, og USA, Canada og Australia har også advart om mangel på disse legemidlene. I Storbritannia er det for tiden mangel på tre typer penicillin, samtidig som det er et stort utbrudd av streptokokker i landet, hvor minst 19 barn er døde.

I Sverige har mangelen på amoxicillin forverret seg i løpet av høsten, sier Maria Wanrud, gruppeleder i Läkemedelsverket til Aftonbladet.

– Bristen hänger samman med det allmänna infektionsläget. Från tillverkningshåll finns det även utmaningar, med en oro i världen kring energipriser och driftkostnader. Det är skakigt emellanåt på tillgången.

For å bedre situasjonen har Läkemedelsverket vedtatt en spesiell tillatelse som betyr at apotek kan erstatte legemidler med andre legemidler som ikke er godkjent i Sverige. Svenskene må også venne seg til en eksisterende mangel på medisiner, sier Johan Andersson til Aftonbladet.

– Situationen kommer att bli värre innan den blir bättre.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.