Regulære russiske soldater og leiesoldater fra Wagner-gruppen ser ut til å ha overtaket i kampen om byen Soledar. Svært harde kamper har rast og russerne ser ut til å kunne notere sin første seier siden i sommer. Hvis de tar Soledar kan de omringe Bakhmut lenger sør og kunne avskjære ukrainske forsyningslinjer.

Russerne har forsøkt å ta Bakhmut siden august.

Ifølge leder av Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, har byene allerede falt.

– En gruppe ukrainske soldater var fortsatt omringet i sentrum av nøkkelbyen, sier han til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass natt til onsdag.

Informasjonen er ikke verifisert eller bekreftet fra uavhengige kilder.

Wagner-sjefen sier at antall krigsfanger vil bli kunngjort i løpet av onsdag.

Ifølge Prigozjin ble de ukrainske soldatene gitt et ultimatum om å overgi seg innen midnatt lokal tid. (NTB)

Med kontroll over Soledar kan de rykke frem mot de større byen Kramatorsk og Slovjansk. Russerne har vært villig til å ofre mange soldater for å ta Soledar, en by med 10.000 innbyggere.

Men det er noe annet som er spesielt med byen. Den har nedlagde saltgruver med et enormt tunnellnett under jorda. Leder av Wagnergruppen, Progosjin, sier de ønsker gruvene for å lagre soldater og materiell trygt. Tunnellene strekker seg også bak ukrainske linjer og kan brukes til infiltrasjon.

Det kjempes mann mot mann, hus for hus, gate for gate i Soledar. Avstanden mellom soldatene er bare 30-40 meter.

Russerne skal ha omringet ukrainerne fra tre sider og forsyningslinjen er utsatt. Prigosjin sier ukrainerne kjemper heltemodig.

«Let’s be honest with ourselves. The Ukrainian army is bravely fighting for Bakhmut and Soledar. Reports of their mass desertion are not true,» he said.

Derimot vil han ikke dele æren for fremgangen med den russiske hæren. Det er utelukkende Wagnergruppen som har sørget for fremgangen, sier han.

Ukrainerne sier russerne har satt inn sine elite fallskjermsoldater.

Det store spørsmål er hva vestmaktene vil gjøre hvis ukrainske linjer skulle bli brutt.

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2023/01/10/russia-brink-first-battlefield-breakthrough-months-capture-soledar/

 

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.