Resultat av russernes angrep mot Bakhmut i Ukraina, per 26. april. 2023. Foto: AP Photo/Libkos

Lederen for leiesoldatene i Wagner-gruppen sier de vil trekke seg ut av den ukrainske byen Bakhmut om få dager. Årsaken skal være mangel på ammunisjon.

Den gryende konflikten mellom den såkalte Wagner-gruppen og det øvrige russiske militærapparatet ser ut til å øke.

Nå melder lederen for Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, at han vil trekke sine styrker ut av Bakhmut, byen der mye av  krigen for tiden ser ut til å være konsentrert.

Siden nettopp Wagner-styrkene utgjør en vesentlig del av russernes angrep mot byen, kan en slik uttrekning bety en nokså dramatisk endring

– Det er det russiske forsvarsdepartementets feil, sier Jevgenij Prigozjin, og legger an en alt annet enn forsonlig tone overfor Kreml.

NTB-Reuters melder om saken.

Slaget i Bakhmut har foregått i mange måneder, og kampene er de mest intense i hele krigen. Ukrainske styrker holder fortsatt deler av byen, men har gradvis trukket seg bakover.

Byen er i dag for det meste en eneste stor ruinhaug, både boligblokker og annen bygningsmasse er mer eller mindre totalt ødelagt.

Russerne skal ha hatt svært store tap i angrepene, og spesielt har det gått hardt utover Wagner-gruppens mannskaper. Angrepskrig i tettbebygd strøk er er kjent for å være noe av det som koster høyest tap.

Prigozjin hevder nå at regulære russiske styrker vil måtte overta posisjonene rundt Bakhmut, og drive denne blodige og kostbare offensiven videre.

Han har gjentatte ganger klagd på at det russiske forsvarsdepartementet ikke gir Wagner nok ammunisjon, særlig når det kommer til artillerigranater.

Natt til fredag la Prigozjin ut en video der han står ved personer som skal være drepte Wagner-soldater. I en tirade fylt med banneord raser han mot forsvarsminister Sergej Sjojgu og den russiske forsvarssjefen Valerij Gerasimov.

Det bidrar neppe til å skape et bedre samarbeidsklima internt i de russiske styrker.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.