Storbritannias statsminister Rishi Sunak. Foto: Stefan Rousseau/Pool photo via AP

I sin første store tale i år lover Storbritannias statsminister Sunak bedring på en rekke områder. Blant annet vil han stanse trafikken av migranter som kommer over Kanalen i små båter.

Håndteringen av den svake britiske økonomien var hovedtema da Rishi Sunak presenterte den konservative regjeringens prioriteringer i år. Han lovet også å redusere statsgjelden, melder NTB-AP.

I tillegg lover han å vedta nye lover som skal hindre migranter i å komme seg til Storbritannia i små båter. Han vil også redusere det store etterslepet i det offentlige helsevesenet NHS.

– Det er dette folk prioriterer. Det er dette regjeringen prioriterer. Og vi vil enten klare det eller ikke klare det. Ikke noe lureri, ingen tvetydighet; enten leverer vi dette, eller så gjør vi det ikke. Vi skal gjenoppbygge tilliten til politikken gjennom handlinger, sier Sunak.

Han understreker at han vil sørge for stabilitet.

– Første prioritet er å halvere inflasjonen i år, slik at levekostnadene blir lettere og folk opplever økonomisk sikkerhet, sier statsministeren, som kom til makten i oktober etter et turbulent politisk år der to statsministre gikk av.

Sunaks forgjenger Liz Truss la i september fram det som skulle vise seg å bli en pakke med udekkede skattekutt som kostet henne jobben etter mindre enn to måneder. Pundet stupte, renten gikk opp og sentralbanken måtte gripe inn.

Siden Sunak tok over har økonomien roet seg, men han står fortsatt overfor en levekostnadskrise med en prisvekst på over 10 prosent. I tillegg sliter landet med omfattende uro og streiker i offentlig sektor, blant annet på jernbanen og i helsevesenet.

Den storstilte innvandringen av båtmigranter over Den engelske kanal er også et problem det er blitt stadig vanskeligere for presse og politikere å skyve under teppet, og Sunak tar nå helt konkret til orde for å stanse denne trafikken.

Hvilke tiltak som skal settes inn, er ikke avklart.

Les også: 

Voldsom økning: 45.000 migranter krysset Den engelske kanal i fjor

Bestill gode bøker fra Document forlag: 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.