Himars-rakettene er dødelig presise. Nyttårsaften traff de en teknisk skole i Donbass der det var forlagt russiske soldater . Selv Moskva innrømmer at 63 ble drept, men russiske militærblogger sier tallet går opp i flere hundre. Det er et alvorlig tap som tar på moralen. Fremfor alt demonstrerer det overlegen våpenteknologi på vestlig side.

Nettopp derfor er det skjødesløs handling å plassere en stor ansamling soldater så nær frontlinjen.

Den russiske TV-profilen Vladimir Solovjov skriver på Telegram at Russland led «betydelige tap», men ifølge ham var det ikke i nærheten av 400 drepte. I en første melding lagt ut av det statlige russiske nyhetsbyrået Tass het det at det var 15 drepte, men forsvarsdepartementet i Moskva oppjusterte senere tallet til 63.

Bilder som skal stamme fra stedet, er lagt ut i sosiale medier og viser en bygning som er rast sammen. Den russiske militærbloggeren Igor Girkin skriver i et innlegg at mange ennå ligger fanget i bygningsmassene. Ifølge ham kan tallet på døde og sårede komme opp i mange hundre.

En annen russisk blogger som skriver om det russiske militæret, Boris Rozjin, omtalte tidlig angrepet. Han går under navnet Colonelcassad og har over 800.000 følgere på Telegram. Han bemerker at han ifølge russisk lov ikke kan oppgi noen tapstall.

– Når det gjelder snakket om 500 døde, så er det tullprat, skriver han, men konstaterer samtidig at det er snakk om et «betydelig antall» drepte og sårede.

Flere russiske militærbloggere, journalister og enkelte politikere kritiserer beslutningen om å plassere mange soldater på samme sted uten tilstrekkelig forsvar.

(NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.