Den økonomiske situasjonen blir tøffere, noe som har fått det svarte markedet for mat til å blomstre. Kjøtt er en av matvarene som har steget mest i pris. En kilo svensk oksefilet koster nå rundt 560 svenske kroner per kilo i butikkhyllen, og mindre butikker og restauranter prøver nå å redusere kostnadene ved å kjøpe inn kjøtt som er stjålet fra dagligvarebutikker. I løpet av høsten har problemet med kjøtt-tyveri forverret seg.

Tyveri av kjøtt alene anslås å koste dagligvarebutikker tre milliarder kroner hvert år. Pär Bygdeson, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Livsmedelshandlarnas, mener det er organisert kriminalitet som står bak tyveriene og han ber i et intervju med SVTs Morgonstudion om at politiet bør etterforske forbrytelsene.

– När du stjäl tio kilo kött gör du inte det för att äta upp det själv utan det är för att sälja vidare, sier han.

Også Nina Jelver, fungerende vaktsjef i Svensk Handel, mener at tyveriene er planlagte og at det stjålne kjøttet deretter selges videre, hovedsakelig til restauranter.

– Hur mycket kött man stjäl, beror på hur mycket kött som butiken har framme. Det man har framme, det stjäls. Det kan vara tiotals kilo kött man stjäl på samma gång, sier Nina Jelver til SVT Stockholm.

Kjøpmennene er nå tvunget til å iverksette ulike tiltak for å prøve å forhindre tyveriene. Thomas Frick, ICA-butikkeier i Årstadal i Stockholm, har valgt å beholde kjøttet innelåst på lageret.

– Här har vi nötkött. Oxfilé i bit, oxfilé skivad, högrev, entrecote, biff, lövbiff… Det här är sånt kött som vi inte kan ha i butiken för det blir stulet, helt enkelt. Vi får hitta andra lösningar på problemet, sier Thomas Frick i intervjuet.

Når det skjer tyverier, er det butikkens ansatte som må konfrontere tyvene mens de venter på politiet. Thomas Frick mener at det ved slike anledninger ofte er slåsskamper og vold. Nina Jelver påpeker også at tyveri av kjøtt nå er så kostbart for handelen at mange næringsdrivende vurderer å slutte å kjøpe kjøtt.

Det finnes imidlertid ingen pålitelig statistikk over hvor mye kjøtt som er stjålet. Ifølge Pär Bygdesson skyldes dette at butikkene unnlater å anmelde tyveriene, fordi anmeldelsene som kommer inn blir nedprioritert av politiet. Rapporter der verdien av tyvegodset er lavere enn 1.200 svenske kroner blir rutinemessig avvist.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp De helliges leir!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.