FHI er bekymret over at så få barn har vaksinert seg mot influensa i år.

I underkant av seks prosent av barn med underliggende risikotilstander er vaksinert mot influensa, skriver VG.

– Grunnen til at vi anbefaler vaksinen er for å hindre et mer alvorlig forløp av influensa. Med lav vaksinedekning blant barn, kan det bli flere barn som trenger behandling på sykehus, overlege og seksjonsleder Are Stuwitz Berg i FHI.

Seksjonslederen forstår ikke hvorfor så få vil la sine barn ta denne vaksinen.

– Vi har jobbet hardt for å informere om muligheten for nesesprayvaksinen Fluenz Tetra som et godt alternativ til de fleste barn med underliggende risiko, men det er bestilt veldig lite av den fra kommunene og andre steder det vaksineres, sier Berg.

Det er drøye 25.000 doser igjen på lager av Fluenz Tetra. Dersom ikke flere bestiller den, frykter FHI at vaksinedosene havner i søpla.

– Denne vaksinen går ut på holdbarhet i januar, så om den skal bli brukt så haster det å bestille, sier Berg og legger til:

– Vi oppfordrer kommunene og andre som vaksinerer i programmet om å bestille inn denne vaksinen slik at de har et alternativ til injeksjon for barn og foreldre som foretrekker det.

Kun 183 mottagere fordelt på 148 kommuner har bestilt vaksinen, og det forvirrer FHI som ikke forstår hvorfor det bestilles så lite av vaksinen.

– Det vet vi ikke sikkert, men vi har fått tilbakemelding fra noen kommuner som ikke har bestilt fordi de mener det er enklere å bruke injeksjonsvaksinen og at de føler seg tryggere på at de gir denne korrekt, sier Berg.

Helsedirektoratet er også bekymret for at vaksinedosene må kastes, og at få barn er vaksinert.

– Lav vaksinasjonsgrad blant barn med underliggende risikotilstander kan føre til mange sykehusinnleggelser, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet.

– Først og fremst er vi bekymret for at barn med underliggende sykdommer skal bli alvorlige syke. Hvis det blir mange syke samtidig, vil det gå utover kapasiteten, noe som selvsagt er uheldig, legger han til.

Berg sier smitten er raskt økende nå, og i år er det selve svineinfluensaen (H1N1) som er tilbake.

– Influensasmitten er raskt økende nå, og det tar et par uker før en vaksine virker, så det haster med å la seg vaksinere nå før smitten sannsynligvis er på sitt høyeste, avslutter Berg.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.