Ikke bare amerikanske myndigheter har skaffet seg en bakdør inn i Facebook hvor de kan overvåke almindelige brukeres anti-statlige ytringer.

Myndighetene på New Zealands har offisielt innrømmet å ha adgang til Facebooks kontroversielle portal for fjerning av innhold.

Facebook: Bakdør for myndighetene

I slutten av oktober avslørte The Intercept at Facebook har opprettet en portal hvor de har gitt amerikanske myndigheter direkte adgang til å markere innhold de mener Facebook bør sensurere, samt «rapportere desinformasjon direkte» til Facebook.

I et svar på en forespørsel fra New Zealand Official Information Act (OIA) om regjeringen har partneradgang til Facebooks «takedown»-portal, bekreftet newzealandske myndigheter at innenriksdepartementet har adgang. 

«Has the government, any division of the government, any member of the government, or any organization acting on behalf of the government, ever had partner access to Facebook’s takedown portal?»

Dette er eneste bekreftede departement med adgang til portalen. De kan ikke opplyse om andre offentlige etater har adgang: 

«Yes, the Department of Internal Affairs has access to Facebook’s takedown portal. Please note, we cannot advise if any other government agency has access to the takedown portal.»

Kopi av svaret finner du her.

Feilinformasjon bør reguleres som våpen

New Zealand har offentlig støttet sensur også av lovlig innhold. Ifølge Jacinda Ardern – New Zealands statsminister som på World Economic Forums hjemmesider opplyses å ha bachelor i profesjonell kommunikasjon samt å ha jobbet som frivillig på et suppekjøkken i New York – ifølge henne bør feilinformasjon reguleres som våpen, bomber og atomvåpen




Uttalelsene hennes har vakt oppmerksomhet og blitt kommentert i såvidt negativ sammenheng på nettet, at «faktasjekkere» har sett seg nødsaget til å sette dem inn i «kontekst».

Amerikanske myndigheter har uttrykt ubehag for lovlig innhold som parodiering av offentlige tjenestemenn (sic!), de har ikke likt for nærgående spørsmål om effekten av covid-vaksiner, ei heller såkalt «feilinformasjon om valg»:

I hvilken grad newzealandske myndigheter har benyttet seg av bakdøren, opplyses ikke.

Portalen er i skrivende stund åpen og tilgjengelig for dem som har påloggingsinformasjon: facebook.com/xtakedowns/login. Vi har forespurt Justisdepartementet om norske myndigheter på noe nivå har adgang til Takedown-portalen.

Les også nedenstående artikkel: – Forskjellen mellom «informa­sjon» og «feil­informasjon» er vil­kårlig og av­hengig av makt­havernes fore­trukne for­telling. «Feil­informasjon» er alt som strider mot regimets for­tellinger. «Fakta­sjekk» er en agenda for å under­trykke ytrings­friheten ved å til­dekke egen medie­aktivisme som antatt saklig og nøytral.

Facebook: Fakta­sjekk handler ikke om fakta, men om å under­trykke meninger

PS. Takk til Dogen i kommentarfeltet!

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.