Marokkansk ungdom gikk amok i sentrum av Brussel da det ble klart at Marokko hadde slått Belgia. Men ifølge NTB var det belgiere som herjet fordi Belgia tapte. «Belgiere» var i dette tilfellet også marokkansk ungdom. De skulle altså knuse omgivelsene fordi Belgia tapte? Det motsatte var tilfellet. De gikk amok for å vise sin forakt for Belgia.

Men dét var tydeligvis for tungt å fordøye for NTB, som skrev i sin ingress:

Politiet sperret av deler av Brussel og tok i bruk vannkanoner og tåregass for å spre fotballfans som er skuffet over at Belgia tapte for Marokko i fotball-VM.

Dette er både faktisk feil og villeder mht. til det politiske budskapet: Innvandrere ønsker å gi landet de er vokst opp i en på tygga når deres hjemland spiller. Men det er et for ubehagelig budskap til at mediene vil trykke det. Brussel er tross alt hovedstaden i EU. Prestisje står på spill.

Flere titalls fotballfans startet branner, tente på scootere og veltet biler og kastet murstein på politiet og forbipasserende biler søndag. Politiet tok affære da en person ble alvorlig skadd, sier polititalskvinne Ilse van de Keere.

Ordfører Philippe Close ba fotballtilhengere holde seg unna sentrum, der både T-bane- og trikkeruter måtte innstilles.

Også i Antwerpen var det uro, og politiet i nabolandet Nederland sa at rundt 500 fotballfans hadde samlet seg i Rotterdam og kastet fyrverkeri og glass på politiet. Medier meldte om uro også i Amsterdam og Haag.

Marokkos seier over Belgia kom uventet på belgierne, som reagerte med skuffelse. Men i mange byer var det entusiastisk gatefeiring blant folk med marokkanske aner. (NTB)

Skal vi tro NTB, var det belgiere som knuste sin egen hovedstad da de tapte. Når skjedde det sist at europeere gikk ut i gatene og ødela omgivelsene hvis de tapte en fotballkamp?

Marokkanernes herjinger kalles «entustiastisk gatefeiring».

Ødeleggelsene var langt mer omfattende enn vi forestilte oss.

Mediene ønsker ikke at publikum skal få vite hva som egentlig skjedde, og fortegner derfor virkeligheten.

People stand next to a burned out car during riots in Brussels, Sunday, Nov. 27, 2022. Police had to seal off parts of the center of Brussels and moved in with water cannons and tear gas to disperse crowds following violence during and after Morocco’s 2-0 win over Belgium at the World Cup. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp Halvor Foslis bok her!


Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.