På fredag sto medlem av felleskapet Abi Mustapha i en fullpakket rettssal i Santa Cruz, California. Hun vender seg mot 21-år gamle Brandon Bochat og 20-år gamle Hagan Warner og forteller at selv om de har såret henne dypt, så er de en del av Santa Cruz-samfunnet:

– Jeg er en av artistene som fikk i gang dette Black Lives Matter-kunstverket. Jeg tror at offentlig kunst – grunnen til at vi driver på med det – er fordi den har potensial til å skape samtaler, sa Mustapha. – Denne [kunsten] har absolutt skapt en enorm samtale som jeg synes alle burde få en sjanse til å delta i.

Mustapha var en av 18 personer som henvendte seg til de to mennene under en langvarig straffedomstol for Bochat og Warner i Santa Cruz County Superior Court. En rettssal ved siden av måtte åpnes for å få plass til publikum – og seansen var strømmet direkte på video.

Aktor Michael Mahan forteller at den 23. juli 2021, kjørte Bochat, Warner og vennegjengen gjentatte ganger over de gule Black Lives Matter-bokstavene som strekket seg et kvartal fra Center Street til rådhuset i Santa Cruz.

Vandalene etterlot seg svarte burnout merker på kunstverket, mens medlemmer av BLM hadde filmet handlingen, inkludert rasistiske utsagn. Opptakene ble lagt ut på sosiale medier og det tok ikke lang tid før politiet banket på døren hjemme hos gjerningsmennene.


En sterk påminnelse om rasisme

Samfunnsaktivistene forlangte at Black Lives Matter-kunstverket i sentrum av Santa Cruz fikk stå i fred siden det ble ødelagt for nesten halvannet år siden. De ønsket at det skulle forbli en sterk påminnelse om hendelsen for innbyggerne. Under en pressekonferanse utenfor rettssalen sa Mustapha at arrangørene har tatt sikte på å male om kunstverket i januar.

Santa Cruz byråd Justin Cummings, fungerte som byens første svarte mannlige ordfører da kunstverket ble enstemmig godkjent av byrådet i 2020. Cummings sa under fredagens høring at det ofte sies at rasisme ikke eksisterer i byen; at det er et inkluderende fellesskap:

– Hærverket har tegnet et annet bilde. Gjerningmennenes handlinger var rasistisk og en trussel mot det svarte samfunnet.

Mustapha og andre samfunnsmedlemmer har jobbet hard for å presse valgte ledere og rettssystemet til å se på vandalismen gjennom en linse av «gjenopprettende prosess» (restorative justice), snarere enn et strengt straffetiltak.

Deltakerne på høringen fredag sa generelt at de håpet å se at de to mennene offentlig ba om unnskyldning for sine forbrytelser og begynne å gjøre det godt igjen etter sine feil.  Andre understreket behovet for terapi og at de ikke har tilgang til våpen under prøvetiden.

Esabella Bonner, som hadde en stor rolle i organiseringen av lokale Black Lives Matter-marsjer i 2020 og grunnla Black Surf Club Santa Cruz, sa at Warner og Bochats hærverk gjorde det som skulle være et safe space for samfunnet til noe ment å forårsake skade – og plage det svarte samfunnet:

– Jeg håper at den gjenopprettende prosessen setter dere fri og jeg ønsker at dere får en mulighet til å kvitte dere med hatet og de vonde som er inni dere; og at dere finner roten til deres eget mindreverdighetskompleks. Jeg ønsker også at det er konsekvenser for deres handlinger.

Både gjenopprettende prosess og strenge straffetiltak

Brandon Bochat og Hagan Warner ble dømt for (felony) grovt hærverk, hatkriminalitet og hensynsløs kjøring.

Som en del av en langvarig forhandlet avtale mellom påtalemyndigheten og forsvarer, ble mennenes straff på 90 dager i fengsel suspendert; i stedet fikk de en prøvetid på to år og kan søke om å få siktelsen for grove forbrytelser redusert til en forseelse.  Skulle de ikke fullføre straffen, kan retten velge å gjeninnføre fengselsstraffen.

Mennene ble også pålagt å betale 19 623 dollar, rundt 200 000 kroner, i erstatning til byen og kunstnerne bak maleriet og begge to fikk 144 timer med samfunnstjeneste hver.

Dommeren Cogliati beordret dem til å motta rådgivning om rasesensitivitet, gjennomgå kognitiv atferdsterapi, delta i intervensjon med gjenopprettende rettferdighet og ikke gjennomføre noen burnout når som helst, eller hvor som helst.

Demonstrantene utøvde sine grunnleggende borgerrettigheter

De fleste som leser om Bochat og Warner vil komme inn på tanken om voldelige Black Lives Matter-protesters som varte i 19 lange måneder og mangelen på fordømmelse, konsekvenser og straffetiltak etter de enorme ødeleggelsene. – Du forsvarer gjerningsmennene vil hylekoret si – men det handler ikke om det.

New York Times skrev at anklagene mot de fleste demonstranter ble henlagt for påtalemyndighetene nektet å forfølge mange av sakene og konkluderte med at demonstrantene utøvde sine grunnleggende borgerrettigheter.

Alle har borgerrettigheter til å protestere, men ikke rettigheter til brannstiftelse, hærverk, plyndring, titalls drap – og skader inntil 2 milliarder dollar – i betalte forsikringskrav.

Det er mange opptak av voldelige demonstrasjoner, men en som gjorde det største inntrykk på meg var The Daily Signals, What Kenosha Looks Like Now, som bare viser ødeleggelser etter 2 dagers protest. De er enorme.

Det kan være den dystre musikken, den unge damen som viser oss ødeleggelsene, det amerikanske flagget i brann, eller synet av de latinamerikanske damene som går forbi den lille familiebutikken sin Good Taste Ice Cream Shoppe, som brant ned til grunnen. Den amerikanske drømmen faren hadde bygd opp for mange år siden.

New York Times holdt tilbake sak om Kenosha-opptøyer til etter valget

Denne siden av BLM-ødeleggelsen får ikke oppmerksomhet i mainstream media, og det kan ikke bedre bekreftes enn fra tidligere New York Times-reporter Nellie Bowles som sa at avisen holdt tilbake historien om Kenosha-opptøyene til etter valget i 2020.

Nellie Bowles dro til Wisconsin-byen for å rapportere om raserettferdighetsopptøyene i kjølvannet av politiets skyting av Jacob Blake i august 2020, og senere Kyle Rittenhouse saken.

Bowles sa at hun ble sendt for å rapportere om det mainstream liberale argumentet at vandalisering av bygninger for raserettferdighet ikke var skadelig fordi bedrifter hadde forsikring:

– Det viste seg å ikke være sant, skrev Bowles. – Den delen av Kenosha som folk brente i opptøyene – var det fattige, multikulturelle kommersielle distriktet – fullt av små, underforsikrede forretninger. Det var veldig trist å se og høre fra mennesker som hadde lidd.»

Bowles sa at redaktørene fortalte henne at de ikke ville kjøre på med historien før etter valget, med henvisning til «plass, timing, justeringer», og ikke før etter at Joe Biden vant valget publiserte de stykket hennes:

– Uansett grunnen de kom med ble det ikke prioritert å dekke lidelsene etter opptøyene. Virkeligheten som brakte Kyle Rittenhouse ut i gatene var en som vi journalister skulle ignorere.

Etter at Bochat og Warner ble arrestert i fjor, sa en Santa Cruz politibetjent at de to hadde sagt at sinnet deres var rettet mot BLM-bevegelsen, ikke svarte mennesker – og handlingen var et resultat av alkohol og stupitidy, ikke rasisme. Forsvarere argumenterte med at BLM er en politisk organisasjon, ikke en beskyttet gruppe.

I dagens USA hadde ikke de to en sjanse. Men det hadde hundretusenvis av voldelige protestanter.

Skjermdump: Look Out Santa Cruz

The Daily Signal: What Kenosha Looks Like Now
 

 

 

bsp;

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.