Qatar har inngått det som omtales som «verdens lengste gassavtale» med Kina. Avtalen skal sikre Kina leveranser av flytende gass i 27 år.

Den innebærer at QatarEnergy hvert år skal eksportere 4 millioner tonn flytende naturgass (LNG) til Kina. Gassen kommer fra gassfeltet North Field East, som er verdens største LNG-prosjekt noensinne.

Qatars energiminister Saad Sherida Al-Kaabi, som også er toppsjef i QatarEnergy, kunngjorde avtalen mandag.

Mottaker av gassen er det kinesiske oljeselskapet Sinopec. Ifølge selskapets styreleder innebærer avtalen også at Kina skal overta en andel i North Field East.

Også franske TotalEnergies og nederlandske Shell er blant partnerne i prosjektet, som i hovedsak er eid av Qatar.

Asiatiske land som Kina, Japan og Sør-Korea er de største kjøperne av gass fra Qatar. Europeiske land har også ønsket å kjøpe mer gass fra Qatar i kjølvannet av krigen i Ukraina og gasstansen fra Russland.

Forhandlingene med europeiske land har imidlertid vært vanskelige ettersom Tyskland og andre EU-land ikke har ønsket å inngå samme type langsiktige avtaler som asiatiske land.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.