Saad al-Kaabi under en gasskonferanse i Dubai den 21. september 2021. Foto: Jon Gambrell / AP / NTB.

EU-kommisjonens bestrebelser for å innføre et pristak på gass for å holde europeiske energikostnader under kontroll, er hyklerske, sier Qatars energiminister Saad al-Kaabi.

Tanken om å gripe inn i markedet på denne måten er stikk i strid med konkurransereglene som Europa tidligere har håndhevet overfor produsentene, sier al-Kaabi, i et intervju med Bloomberg.

«Det frie markedet er alltid den beste løsningen», mener al-Kaabi, som også er toppsjef for Qatar Energi, verdens største produsent av flytende naturgass (LNG).

Priskutt på naturgass svekker også insentivene til å investere i gassproduksjon, og kan forhindre leveranser til noen kjøpere. Rivaliserende importører kan tiltrekke seg leveranser som ellers ville ha gått til Europa simpelthen ved å tilby én cent ekstra, sier han.

EU ønsker å bruke sin store posisjon som en blokk i markedet til å fremtvinge priskutt, men anstrengelsene har hittil vært forgjeves, og med energikrisen befinner land som Qatar seg i en svært fordelaktig posisjon:

Europas vanskeligheter vil vare minst til 2025 hvis vintrene blir harde og strømmen i de russiske rørledningene ikke kommer tilbake til normalt nivåer, sier al-Kaabi. Qatar Energy forhandler fremdeles med de tyske selskapene RWE AG og Uniper SE om LNG-leveranser, og har kommet langt i samtaler med noen asiatiske kjøpere, sier han.

– Ingenting er permanent, og vi har rett til å gjøre hva vi vil med varene våre, fastslår Qatars energiminister.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.