Hærverk på Monolitten i Vigelandsanlegget. Foto: Javad Parsa / NTB

Pøbler fra gruppen Stopp oljeletinga har utført nok et hærverk, nemlig på Monolitten i Vigelandsparken i Oslo. Nå må myndighetene få stanset denne banden.

Pøbel-gruppen, som hevder å være opptatt av klimaet, slo til torsdag og tilgriset Monolitten i Vigelandsparken i Oslo med oransje maling. Resultatet av deres såkalte aksjon er nedslående og skammelig.

Organisasjonen Stopp oljeletinga påtar seg ansvaret for hærverket, og forklarer at det hele er «en reaksjon på det de mener er et skuffende klimatoppmøte i Egypt».

Ifølge NTB kommer de med følgende begrunnelse for sitt skadeverk:

– Regjering etter regjering har sviktet ansvaret sitt med tanke på å ta de riktige og livsviktige grepene i møte med de forferdelige konsekvensene av global oppvarming. Det samme har klimatoppmøter og internasjonale utvalg hvis jobb er å tilrettelegge for at disse grepene tas. Verdens befolkning står igjen med lite annet valg enn å være ulydige i et system som ikke ivaretar deres sikkerhet, skriver aksjonistene i en pressemelding.

Selv om dette av mange kan oppfattes som sinnsforvirret ralling, antas det at handlingen er begått av personer som er strafferettslig ansvarlig.

Det er ikke så vanlig at det sendes ut pressemeldinger fra folk som bedriver rene pøbelstreker, men i dette tilfelle gjør det  naturligvis politiets arbeid med å pågripe de skyldige mye enklere.

Aktivistene er fra samme gruppe som nylig forsøkte å skade Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet, og som ved flere anledninger har satt seg i veibanen for å stoppe trafikken i store byer.

De er altså fortsatt på frifot og får fortsette sin virksomhet, til tross for at myndighetene nå kjenner deres identitet og hva de bedriver.

Mange i offentligheten vil nå forvente at det tas skikkelige og merkbare strafferettslige grep for å stanse denne rabiate pøbelvirksomheten som rettes mot stadig nye mål i samfunnet. Psykiatrisk forvaring kan være et alternativ som bør utredes.

Slike kan uansett ikke få gå fritt løs og bedrive denne typen ødeleggelse.

Les også: 

Munch-pøblene løslates etter ett døgn

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.