– Som skiløper kan jeg si at det går trått fremover, men her går det jo fort nedover. Jeg ble nedslått da jeg så tallene, sa statsminister og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) på NRK torsdag morgen. Han sier han tar skrekkmålingen på 16,9 prosent personlig.

Støre brukte metaforer i fleng da han torsdag morgen forsøkte å forklare Arbeiderpartiets stadig dårligere tall på meningsmålingene til NRKs Lilla Sølhusvik på Politisk kvarter.

– Vi må gå i oss selv, grundig, i måten vi jobber på. Både i regjering, måten vi forvalter det ansvaret vi har nå, og måten vi jobber som lag. Og det har vi begynt med, allerede før denne dårlige målingen kom.

– Tar du sånne målinger personlig?

– Ja det ville vært rart som leder å ikke gjøre det, for det mener jeg er et lederansvar. Så har jeg alltid sagt at når det er dårlige målinger, at det som gjør vondt for meg, er alle de der ute i partiet vårt som står på frivillig som er inspirert av de verdiene vi tror på.

– Når det kommer så dårlige målinger, så er det en nedtur.

– Sitter på gjerdet

Støre lot seg ikke lokke til å gjøre som Thorbjørn Jagland gjorde før valget i 1997, å stille et ultimatum om hva som skal til for at han vil gå av.

– Nå ligger partiet 20 prosentpoeng lavere på meningsmålingen enn det Jagland satte som sin grense før valget i 1997. Hva er din grense?

– Ja, nå satte jo han en tålegrense, da. Det er ikke alltid det er like klokt. Jeg har vært med i Arbeiderpartiet mens vi har hatt målinger som har svingt fra 14 til 41 prosent.

Støre protesterte da programleder Sølhusvik antydet at Støre kanskje hadde brukt for mye tid på reiser i utlandet, mens Høyre-leder Erna Solberg hadde reist kysten rundt.

– Ja, men hun har litt bedre tid enn meg. Jeg sitter i regjeringskonferanser, jeg sitter i møter med Forsvarsstaben, jeg gjør ting som er nødvendige i vår tid.

– Jeg mener at mange av dem som nå sier de ikke vil stemme på Arbeiderpartiet, har satt seg på gjerdet, men de ser mot Arbeiderpartiet for å se om vi lytter godt nok til dem og tar dem på alvor. Det mener jeg vi vil vise dem. Det er hverdagen til folk, om du kan få ungene dine godt gjennom skolen, at du kan betale regningene dine og at du beholder jobben … hvor du bor i Norge, og at vi gjør noe med de store temaene som Norge står overfor i årene som kommer.

Les også:

Ap har byttet rolle

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.