Thorbjørn Jagland utga onsdag sine politiske memoarer, «Du skal eie det selv». Foto: Terje Bendiksby / NTB

Thorbjørn Jagland er sikker på at Arbeiderpartiet vil reise seg igjen. Han har ingenting negativt å si om den sittende partilederen.

– Jeg støtter ham 100 prosent, sier Thorbjørn Jagland om Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Onsdag utga Jagland sine politiske memoarer, som han har gitt tittelen «Du skal eie det selv». Der er den bitre lederstriden mellom Jens Stoltenberg og ham selv et hovedtema.

I desember 2001 kunne Dagbladet melde at folk i kretsen rundt Jagland mente at Støre var «den store edderkoppen» i nettet rundt Stoltenberg. Jagland forteller nå at det var en svært krevende tid for ham, men at han ikke har noe å være sint for i dag – verken på Stoltenberg eller kretsen rundt ham.

– Jeg har ikke noe negativt å si om Jonas Gahr Støre. Han var ikke viktig for meg i denne fasen av mitt liv, sier Jagland.

I memoarene er Støre bare nevnt et par ganger. Verken Stoltenberg eller Støre har ønsket å kommentere Jaglands bok.

Tror på ny oppgang
I dag sliter Arbeiderpartiet tungt på meningsmålingene etter en lengre periode preget av metoo-saker, personkonflikter og maktkamper internt i partiet. Men Jagland er overbevist om at partiet vil reise seg igjen.

– Det er ikke noen grunn til å henge med huet, sier Jagland til NTB.

Han tror tvert imot det kan være sunt for partiet å se seg litt i speilet nå.

– Jeg tror min fortelling vil være til god hjelp for Arbeiderpartiet. Det er en fortelling om at det har vært bratte oppoverbakker og bratte nedoverbakker. Og at etter hver nedoverbakke har det gått oppover. Jeg tror det vil skje igjen.

Åpenhjertig
Jagland sier han ikke har lagt skjul på noe i memoarene. Han har hatt som mål å skrive så åpenhjertig som mulig.

Men den tidligere statsministeren og partilederen er ikke bekymret for at boka skal rippe opp i gamle sår.

– Det er ingen som er tjent med at ting ikke blir sagt. Jeg håper iallfall ikke at mediene mener det, som jo lever av åpenhet.

Jagland bekrefter at det føles befriende endelig å få fortalt sin versjon.

– Det er skrevet veldig mye om meg, også ganske mange stygge ting, som jeg aldri tok til motmæle mot, sier han.

36,9
Da Jagland overtok som statsminister i 1996, var det bare ett år igjen til valget. Det var i en tid da Arbeiderpartiet lå dårlig an på målingene, og Jagland måtte prøve å snu det.

Han lyktes langt på vei. Men han nådde ikke helt opp til valgresultatet fra 1993 – 36,9 prosent.

Dermed måtte Jagland gå av, slik han hadde sagt han ville gjøre hvis resultatet ble dårligere enn i forrige valg.

– Det ble en intern situasjon med enormt mye negativ presse og lekkasjer til pressen. Det ble en nesten surrealistisk situasjon for meg, forteller Jagland i dag.

Kollaps
Etter hvert valgte Jagland å tre tilbake som statsministerkandidat. Stoltenberg tok over, men gikk på en kraftig smell i valget i 2001.

I dag er Jagland klar i sin analyse. Han mener årsaken til valgnederlaget i 2001 var at Stoltenberg tok grep som statsminister som var dårlig forankret, og som ikke fant gjenklang på grasrota.

– Men jeg fikk skylda for det valgnederlaget. Det førte til en helt umulig situasjon internt. Og det førte til at jeg måtte trekke meg. Det var dramatiske dager som endte på Rikshospitalet, sier Jagland.

Det var i januar 2002 at Jagland kollapset på kontoret på Stortinget og ble brakt til Rikshospitalet.

Da han kom tilbake i full jobb i februar, kunngjorde han at han ville gå av som partileder.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.