Bilder av unge iranere som ydmyker imamer ved å rive turbanen av hodet på dem, tar av på sosiale medier.

Regimeprotestene som blomstret etter henrettelsen av toogtyve år gamle Mahsa Amini, finner nye former. Det siste påfunnet er at unge mennesker tar rennefart og vipper turbanen av hodet på mullahene. Bildene av dette siste fenomenet begynte å dukke opp på sosiale medier i forrige uke.

Forakt for det religiøse etablissement

I flere videoer kan vi se unge mennesker, kvinner og menn, nærme seg menn iført turban og tradisjonell islamsk kappe. Idet hun/han er nær nok skubber hun turbanen hardt nok til at den faller ned på bakken. Den selvhøytidelige muslimske skriftlærde må bøye seg for å samle sammen hodeplagget – mens kvinnen stikker av.

Det ligger en enorm forakt for landets religiøse etablissement bak det å rive av dem symbolet på deres religiøse verdighet, men det er lite myndighetene kan gjøre for å stoppe individuelle, tilfeldige ydmykelser som dette, med mindre utøveren tas på fersk gjerning. I tilfelle risikerer han/hun døden.

– For sent  å myrde seg ut av problemene

BBC skriver at iranerne vil kjempe inntil de vinner. Irans kronprins i eksil Reza Pahlavi II, sier det som skjer i Iran nu, vil forandre verden. En kommentator hevder protestene er kommet for langt til at mullahene kan myrde seg ut av problemene.

Iranske kvinner har under islamsk lov siden revolusjonen i 1979, vært tvunget til å bruke hijab som dekker hodet og nakken samt skjuler håret. 

Mens iranske kvinner kjemper for å bli frigjort fra hijaben, brukes den for å fremme islamsk agenda over hele verden.

Undertrykkelse og drap i Iran har ingenting med religion å gjøre, mener den tyske utenriksministeren

 

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.