Konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, er klar i sin tale etter at Aker Solutions verdier sank fra 72 til 69 milliarder kroner i tredje kvartal. Han mener underinvesteringer i olje og gass, samt en overdreven og urealistisk tro på at sol og vind skal redde verden, har ført til energikrisen verden nå står oppe i.

Dagens Næringsliv har lest tredjekvartalsrapporten til Aker Solutions, og konsernsjefens brev til aksjonærene.

– Vi river ned huset vårt før det nye huset er bygget. Alternativene er ikke klare, og vi har ingen backup-plan. Resultatet er en verden som går mot mer uro, usikkerhet og kompleksitet, skriver Eriksen.

– Noen eksperter sier at dette har vært en ventet krise, etter mange år med røde flagg som signaliserte økende risiko for energisituasjonen i Europa. Mer og mer av elektrisiteten kommer fra ikke-regulerbare kilder som sol og vind, men den står for bare to prosent av den globale forsyningen av primærenergi.

Mange av planene for energiomstilling har vært mangelfulle og urealistiske, skriver Eriksen, som ikke fritar Russlands krig mot Ukraina for deler av skylden for krisen i Europa. Men like fullt mener han underinvesteringer i olje og gass, samtidig som alternativene ikke har vært klare, også er en kjerneårsak.

– Vi rapporterer nok et kvartal preget av ekstrem volatilitet og usikkerhet. Aldri i mine nesten 14 år som sjef for Aker har jeg vært vitne til at geopolitikk har rammet energimarkeder og energisikkerhet så sterkt, skriver Eriksen.

Aker-sjefen om feilslått omstilling og energikrise: – Vi river ned huset vårt før det nye huset er bygget (Dagens Næringsliv)

Les også:

Regjeringen setter ny rekord i virkelighets­fjernt hykleri

Nye klimamål med tredobling av bistand til klimatiltak utenfor Norge

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.