Njordplattformen under oppussing på Kværner Stord den 30. juli 2017. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Det er mange som prater i vei om hva Norge skal leve av etter oljen – eller nå: etter koronakrisen. Et favorittforslag er grønn omstilling. Hva det betyr konkret av lønnsomme bedrifter, som kan hevde seg i internasjonal konkurranse og gi framtidige eksportinntekter, forblir diffust.

Unge som eldre politikere, som verken har hatt en jobb eller fullført en utdanning, enn si startet en lønnsom virksomhet, har klippekort i sentrale nyhetskanaler; ingen nevnt, ingen glemt.

Det er fortjenstfullt av Klassekampen å gi mikrofonen til noen som vet hva de snakker om.

Aker-sjefen Øyvind Eriksen hevder at den kompetansen som finnes i oljeservice-industrien, kan forsvinne om ikke kraftfulle støtteordninger holder liv i store og små bedrifter. Stortinget må raskt samle seg om krisehjelp til oljeindustrien, ellers risikerer vi intet mindre enn industrikollaps, advarer Øyvind Eriksen:

– Hvis vi ikke evner å samles om en plan for krisehåndtering på kort sikt, vil viktige bedrifter lokalt og nasjonalt kunne forsvinne. Feil avgjørelser nå vil bety uopprettelig skade for norsk industri på lang sikt, sier Øyvind Eriksen, konsernsjef i industrikonsernet Aker ASA.

I de tre Aker-selskapene Kværner, Aker Solutions og Aker BP står cirka 7000 av de 17.000 arbeiderne som var i jobb før krisa, uten arbeid, opplyser Klassekampen.

På rød-grønn side hevder mange at de vil bruke koronakrisa til en omstilling fra petroleumsindustri og over på «grønne» investeringer.

Men Eriksen mener den debatten er en avsporing:

– Det er en villfarelse. Prosjekter som ikke allerede er planlagt, kommer ikke til å gjøre noen forskjell for industriens situasjon de neste to til fem årene. Alle store prosjekter som kan utgjøre en reell forskjell for å få industrien gjennom krisa, kjenner vi navnet på i dag, og de ligger klar til iverksettelse.

Det er ikke bare å skru av en svart knapp og trykke på den grønne for å utvikle en ny industri. Dagens leverandørindustri er grunnmuren med dyktige fagarbeidere og ingeniører som sitter på nødvendig kompetanse og teknologibase for bærekraftig industriutvikling.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!