Aker-sjef Øyvind Eriksen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Lønnsomheten er dårlig i «grønn» industri og den norske industrigiganten Aker taper penger på alle sine «grønne» prosjekter, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen til Teknisk Ukeblad (TU) under Arendalsuka.

Det er nesten ingen som tjener på å levere til den fornybare energibransjen, hevder Eriksen.

– Det er ikke nok lønnsomhet i det grønne: Aker taper penger på alle våre grønne prosjekter. Og vi er ikke alene. Alle leverandører vil si det samme.

Virksomheten er forbundet med for høy risiko, sier Aker-toppen:

– Kaken for liten til å dele på alle. Og balansepunktet mellom kraftselskapene og leverandørene er så skjevt at leverandørene tar på seg oppgaver til for lav pris med for høy risiko, sier Eriksen til TU.

Problemene, som ikke minst gjelder utbygging av havvind, finnes ikke bare i Norge, forklarer han:

Den italienske installasjons-giganten Saipem hadde en inntektsnedgang på over en milliard dollar andre halvår i fjor. De velger nå å gå bort fra flytende havvind de neste par årene:

– Det bør være en øyeåpner for hele industrien. For behovet for denne typen tjenester er enormt, sier Eriksen.

Aker-sjefen mener ikke desto mindre at mulighetene i bransjen er store hvis det kan finnes en «modell» som gjør virksomheten lønnsom for alle parter.

I halvårsrapporten sin ber Aker Solutions om at myndighetene skal utvikle et nytt rammeverk for bransjen, med «bedre forutsigbarhet og bedre balanse mellom risiko og fortjeneste».

I praksis ville det bety at staten aksepterer å overta risiko fra næringslivet. I mellomtiden advarer Eriksen mot å investere for tungt i fornybart.

Eriksen tror at tiden for billig strøm i «verden generelt» er forbi, og at også nordmenn må venne seg til det.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.