Politisk kommentator Nirwa Mehta i den indiske avisen OpIndia spør hvorfor de gamle medier i Vesten blir angstbitersk når deres nedlatende subtile overlegenhetsfølelse, partiskhet og fordommer, avsløres av «skitne brune indere».

Historie for nedlatenhet

Hun skriver at vestlige medier har historie for å omtale India og indere med rasistiske undertoner. De betrakter enhver motsigelse fra de «skitne brune menneskene som lukter karri», som et angrep på dem. 

– De gamle vestlige mediehusene har ikke vennet seg til at noen stiller spørsmål ved deres verdensbilde.

Indias enorme og varierte demografi gjør det til et komplekst samfunn med mange potensielle feillinjer som vestlige medier vet å utnytte.

– I tillegg suger vestlige medier billig næring fra indisk opposisjon som uten at det får konsekvenser for dem, har viet seg til å fremstille statsminister Modi som «fascist» – det mens journalister i delstater som Vest-Bengal hvor opposisjonen har makten, blir arrestert for den minste kritikk til Mamata Banerjees regjering. Disse forholdene blir ignorert av vestlige medier.

Irrasjonell global mediedekning

En rapport fra Indian Institute of Mass Communication forsøker å forklare den irrasjonelle globale mediedekningen av Indias sosiopolitiske utvikling. Dekningen er bygget på partiskhet og redaksjonelle fordommer som tjener deres agenda. Den skader ifølge rapporten, Indias image globalt og setter landets langsiktige interesser i fare.

Eksempler på dette er en tegneserie i New York Times som latterliggjorde Indias «budsjettoppdrag» til Mars. En annen New York Times-rapport fremstiller Indias beslutning om å promotere sitt urfolks tekstilindustri som en hindring for landets vekst.

– Det oppstår uro i vestlige medier når de av indiske borgere blir anklaget for rasisme og bigotteri. Men istedenfor å gå inn i seg selv og korrigere kursen, avfeier de det hele som friksjoner grunnet deres «kritiske standpunkt» til statsminister Modi. 

Alt brytes ned til et spørsmål om Modi

– De gjør alt til et spørsmål om Modi – som de hevder vinner valg på grunn av «hat». Skylappene deres skjuler hva han i virkeligheten gjør for landet sitt. De siste åtte årene kan for eksempel flere mennesker enn noensinne på landsbygda i India, lage mat i hjemmene sine. Nu har de fått gass, drikkevann og toaletter. 

Det vestlige medier derimot får med seg, er at politiske motstandere av Modi har hånet at Modi har bygd toaletter. 

– Dette ble plukket opp av tradisjonelle vestlige medier som fikk nøyaktig det påfyllet de trengte for å bakvaske India: «Hør nu her, hvordan kan et land i den tredje verden drømme om å være supermakt når man i de virkelige supermaktene har det travelt med å bli fornærmet over ikke å bli oppfattet som det kjønn man innbiller seg at man er?», ironiserer Nirwa Mehta.

Tidligere gikk fordomsfulle vestlige reportasjer inderne hus forbi, men takket være internett blir det idag lest hva som publiseres om dem. 

– Indere setter India først

– De fleste indere vil sette India først, med eller uten Modi. Det er ikke «hat». 

En dag måtte indiske medier innse at den gjennomsnittlige inder ikke svelger deres narrativ rått – de godtar ikke lenger at personlige meninger og politiske sympatier fremstilles som nyheter, skriver hun. 

– På samme måte vil også vestlige medier en dag måtte innse at deres verdensbilde er fullt av nedlatende, subtil overlegenhetsfølelse.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.