Victor Davis Hanson snakker om temaer fra sin bok «The Dying Citizen» den 8. september 2021. Stillbilde: Hillsdale College / YouTube.

Sivilisasjonen har blitt tatt som en selvfølge av de fleste velstående vestlige land. Nå er dette i ferd med å raseres i en eksplosiv og utmattende fart. Krisene kommer så fort at man nesten blir apatisk.

Det å ha tilgang til mat, varme, ly, selvfølgelige ting er truet. Det er ikke lenger slik at man enkelt kan oppnå frihet fra tvang og tyranni fra staten. Klansamfunnet er gjenoppstått, både gjennom innvandring, men også gjennom woke-ideologier som kritisk raseteori og transideologi. Resultatet er svært godt synlig så nærme som i Sverige. Norge følger lydig etter i den politiske marsjen mot undergangen.

Å føle seg trygg i utlandet og sikker hjemme er snart bare minner fra fortiden. Vi er i ferd med å miste de viktigste grunnlagene for et godt liv, skriver Victor Davis Hanson i en kronikk i Epoch Times:

Sivilisasjonen alene tillater mennesker å forfølge sofistikert vitenskapelig forskning, kunst og de finere aspektene ved kultur.

Vitenskapen har blitt politisert. FN sier de eier vitenskapen. Transaktivistene finner på rent sludder og blir hyllet av politiske miljøer i store deler av vesten. Klimafanatikerne har ruinert vår økonomi. Splittelsen og massepsykosen eksploderer.

Kunst er redusert til personer som får millioner av kroner i statsstøtte for å sprute blåmaling ut av rompa. Kulturen er byttet ut med TikTok og TV-serier som er kidnappet av woke. Unge mennesker leser ikke lenger bøker!

Covid-19 viste oss hvor lite vi kan stole på våre postdemokratiske myndigheter. Land som ble regnet blant de få rene demokratier i verden innførte det rene tyranniet. Australia, New Zealand, Canada, og de delene av USA som var kontrollert av Demokratene.

Individuelle rettigheter er under angrep. Man snakker om «fellesskap», men det oppleves som noe helt annet.

Omfordeling betyr ran på høylys dag av de som fortsatt gidder å jobbe eller investere. Milliardærene rømmer derfor forståelig nok landet.

Den vestlige sivilisasjonen går fra krise til krise, og alt er påført oss av politikere og medier. Vi nærmer oss en reprise på Romerrikets fall, mener Hanson.

Vi fremmer den globaliserte Great Reset. Vi aksepterer blindt den motbydelige Green New Deal. Vi dydsposerer om å «Defund the Police». Vi bare trekker på skuldrene ved vidåpne grenser. Og vi skryter av å forby kunstgjødsel og sprøytemidler, forby forbrenningsmotoren og se bort fra Armageddon i atomalderen – som om vi allerede har nådd utopia på autopilot.

Selv om Hanson har et USA-perspektiv, så kunne man sagt det samme om Norge. I den verste krisen landet har opplevd etter krigen, så fokuserer regjeringen Støre på enda mer klimasatsning, selv om det grønne hysteriet har mye av skylden for den krisen vi er i.

Selv pensjonene våre angripes av denne galskapen. Nordea sender ut følgende gladmelding til sine kunder som sparer til pensjon:

Nordea Liv sin visjon er å skape avkastning med ansvar for våre kunder. Dette innebærer at bærekraftfaktorer som miljø, sosiale forhold og forretningsetikk (ESG) står sentralt for oss.

Vi fokuserer på 5 områder i evalueringen:
• Bærekraftmål- og forpliktelser
• Retningslinjer og eierstruktur
• ESG-integrering, ressurser og forskning
• Aktivt eierskap ved bruk av stemmerett og engasjement
• Eksklusjonsliste og et minimumsnivå av ESG

Selv Oljefondet skal bli enda mer politisk korrekt. Det er med andre ord nesten utenkelig at våre pensjoner fortsatt er verdt noe om ti-tyve år. Hvis verden fortsatt eksisterer, så kan det bli nødvendig å jobbe til man dør. Det er det ikke alle som er i stand til. Og «fellesskapet» vil ikke komme disse til hjelp.

Så den vestlige sivilisasjonens store prestasjon – konsensusstyre, individuell frihet, rasjonalisme i partnerskap med religiøs tro, fri markedsøkonomi, er borte.  Den er også den konstante viljen til selvkritikk og revisjon, som frigjorde folk fra daglig bekymring over statlig vold, tilfeldig kriminalitet, hungersnød, og en ofte uforsonlig natur, skriver Hanson.

Victor Davis Hanson: Vesten avsiviliserer seg selv

Klimagalskapen kan føre til at europeere må brenne skitten ved for å overleve vinteren.

Sivilisasjonen går tilbake fra postmoderne overflod til premoderne overlevelse.

Middelklassen har nå pantsatt sin mobilitet oppover for å sikre at de kan ha råd til bensin, fyringsolje og strømpriser som stiger mot himmelen.

Pentagon fokuserer ikke lenger på å sørge for at USA er trygge. De fokuserer på å utdanne soldatene sine i woke-idioti som LGBT-ideologi og kritisk raseteori. Og det norske Forsvaret ansetter gender-rådgivere og deltar i Pride.

Alle ser betydningen av grensen til Ukraina, men ingen fokuserer på våre egne grenser. De betyr ingenting.

Politiet mister finansiering, de kriminelle slippes ut på gatene, og kriminaliteten i USA vokser. I Sverige er volden og kriminaliteten en ren pandemi.

Amerika raser bakover inn i det ville vesten fra 1800-tallet. Rovdyr lemlester, dreper og raner ustraffet. Forbrytere konkluderer korrekt med at konkurspostmoderne «kritisk juridisk teori» vil sikre dem fritak for straff.

Listen er endeløs. Politikere virker fornøyd med katastrofen som er i ferd med å ramme Vesten, og fokuserer all sin kraft på Ukraina. Den nye føydalismen er i ferd med å bli en realitet.

Resten av de såkalte vanlige folkene ser formuene forsvinne, så blir arbeidsplassene lagt ned. Deretter blir det strømbrudd, og så forsvinner pensjonen. Vårt militære forsvar er i praksis lagt ned, og politiet bruker tiden sin på å arrestere folk for brudd på § 185, mens gjengvoldtekter fører til minimalt med straff.

Voldtekts­dommen er et slag i ansiktet på Beate og en trussel mot retts­sikkerheten. Den må ankes

Allikevel fortsetter folket i Norge å stemme på «Stortingspartiet». I land som Italia og Sverige ser vi enkelte positive endringer rent politisk. Men det kommer alt for sent for å redde Sverige.

Flere spår at våren i Europa kan bli blodig, med opptøyer i gatene. Noe har vi allerede sett, som bøndene i Nederland og de gule vestene i Frankrike. Truckerne i Canada gjorde også inntrykk.

Det er vanskelig å unngå pessimismen i en slik situasjon. Men man kan ikke gi opp. Spørsmålet er bare hva man kan gjøre. Som journalister er vår rolle å forsøke å forstå hva som skjer, og skrive om det. Som borgere må vi konfrontere den politiske eliten, og velge andre løsninger ved neste valg.

Så må vi bygge ekte former for fellesskap, som vi ikke er tvunget inn i. Vi trenger ikke være enige i alt, et demokratisk fellesskap tåler uenighet.

 

Victor Davis Hanson er historiker og bestselgende forfatter av en rekke bøker. Hans siste mesterverk, Den døende borgeren, er tilgjengelig for forhåndssalg på Document Forlag.

NB: Premium og VIP-abonnenter får boken tilsendt i posten når den er ferdig i trykkeriet.

Les også:

Victor Davis Hanson om de grønne uten moral

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.