Norsk kulturråds lokaler på Ila i Oslo. Foto: Google Streetview.

Fagutvalgene i Kulturrådet som behandler søknader om tilskudd til dans og teater, har siden 2018 gitt totalt 3,3 millioner kroner i tilskuddsmidler til fem kunstnere som selv har sittet i de samme utvalgene, opplyser Klassekampen.

En endring i Kulturrådets habilitetsregler som ble innført i 2012, gav utvalgsmedlemmer adgang til å søke støtte fra utvalgene de selv sitter i, skriver avisen.

Ved alle fem anledninger ble søkerne funnet inhabile til å behandle sine egne saker – men de ble ikke erklært inhabile til resten av behandlingsrunden.

Med andre ord har de hatt mulighet til å vurdere søknadene til «konkurrentene» sine.

Lederen av Kulturrådets fagutvalg for dans, Peder Horgen, forsvarer praksisen:

– Grunnen til at man ikke er avstengt fra å søke støtte mens man sitter i utvalgene, er at vi ønsker et godt tilfang av kompetanse til å gjøre utvalgsarbeidet, folk med fingeren på pulsen i ulike deler av kunstfeltene, sier Horgen.

Horgen hevder at utvalgene gjør gode habilitetsvurderinger. Konsekvensene av ikke å tillate søknader fra egne medlemmer, ville være uholdbare, mener han:

– Uten muligheten til å søke selv ville det vært uaktuelt for mange frilansere å sitte i et utvalg. Det ville betydd at man ikke kunne utøve yrket sitt i den perioden.

Utvalgslederen utdyper ikke hvorfor adgangen til å søke om penger er en forutsetning for å utøve yrket.

Ikke alle er like overbevist om at Kulturrådets fagutvalg er immune mot korrupsjon:

Teaterkritiker og journalist Anki Gerhardsen mener tildelingsprosessen er mer utsatt for kameraderi, slik utvalgene er satt sammen i dag.

– Kameraderi og et system som hemmer uenighet, kan virke inn på i hvilken grad kunstnere bruker ytringsfriheten sin, sier Gerhardsen.

At utvalgsmedlemmer som selv søker støtte, ikke automatisk blir funnet inhabile i hele behandlingsrunden, tror Gerhardsen «aldri» ville blitt godtatt i andre fagfelt.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.