Omer (17) er tiltalt for flere overtredelser av våpenloven, og for å ha utsatt andre for fare. Han klarte imidlertid kun å skyte seg selv – ikke i foten, men i lysken.

I lovens forstand er 17-åringen et barn (mindreårig), noe som får stor betydning for straffeutmålingen.  Sin unge alder til tross er han en «gammel kjenning» av politiet: På mindre enn 24 måneder – fra 19. september 2019 til 3. september 2021 – er Omer registrert med intet mindre enn 26 saker hos politiet, ifølge Avisa Oslo.

Under kriminell lavalder

De fleste av sakene er henlagt fordi han var under den kriminelle lavalderen (15 år) på gjerningstidspunktet.

Episoden Omer nå er tiltalt for skjedde 8. juni på Trosterud i Oslo.

Tidlig på kvelden rykket flere nødetater ut da 17-åringen dukket opp på en fritidsklubb med «skader som var forenelige med bruk av skytevåpen», som det heter på politispråket.

Full alarm

Det ble slått full alarm. Bevæpnet politi og politihelikopter ble satt inn i søk etter gjerningspersoner, men det ble nokså snart klart for politiet at det kunne dreie seg om en ulykke.

Ifølge tiltalen var Omer i besittelse av et skarpladd våpen da det gikk av et skudd som traff ham selv i lysken. Foranledningen er ikke kjent.

En drøy uke før han skjøt seg selv skal Omer ha oppbevart ammunisjon på soverommet sitt «uten tillatelse fra politiet», som det heter. Ifølge tiltalen syv .32 Smith & Wesson patroner og tre .22 patroner.

Politiet har tidligere opplyst at 17-åringen nekter straffskyld, men det er ikke kjent hvordan han nå stiller seg til tiltalen.

Domfelt to ganger

Omer er domfelt to ganger, senest i Oslo tingrett i oktober i fjor. Da fikk han ni måneder for blant annet trusler og forsøk på kroppsskade med machete. Deler av straffen ble gjort betinget. I mai ble han igjen siktet, nå for medvirkning til ran.

17-åringen sitter i dag i varetekt i ungdomsavdelingen i Romerike fengsel.

Rettssaken er berammet for Oslo tingrett 29. september.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.