I det høsten melder seg med kaldere vær og dyrere strøm, kommer det for en dag at vanlige strømforbrukere i Sør-Norge har betalt inn 21,5 milliarder kroner i moms på strøm. Det er nesten det dobbelte av fjorårets tall. – Vanvittige beløp, sier Hilde Alvsåker, juridisk rådgiver i Skattebetalerforeningen til NRK.

Momsinntektene på strøm utgjør alene nesten halvparten av statens forskjellige støtteordninger, som ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil beløpe seg til nær 41 milliarder kroner.

Professor i finans ved Handelshøyskolen NMBU, Espen Gaarder Haug sier til NRK at et momsfritak kan iverksettes kjapt, i motsetning til andre tiltak som for eksempel kutt i eksport.

– Siden vi allerede har momsfritak for strøm i Nord-Norge, så bør det ikke være vanskelig å implementere for alle innbyggere, sier Haug, som peker på at land som Tyskland og Spania nylig har kuttet momsen på strøm og gass.

Et eventuelt momsfritak bør etter hans syn være en midlertidig løsning inntil «man får kontroll på situasjonen».

– I nord har de lav pris og slipper moms, mens vi i sør har høy pris og må betale moms i tillegg. Et momsfritak vil gjøre at det blir litt mer rettferdighet mellom nord og sør, sier Hilde Alvsåker, juridisk rådgiver i Skattebetalerforeningen. (NTB/NRK)

Staten har tjent nesten 11 milliarder mer på strømkundene i år (NRK)

Les også:

Strømstøtten til tross, strømregningene er mer enn dobbelt så høye

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.