«Extra Ecclesiam nulla salus», «utenfor Kirken ingen frelse», skrev kirkefaderen Kyprianus i det andre århundre. Spørsmålet er om det ikke er mulig å lage en svensk politisk spin-off på det i dag: «Extra (S), nulla democratia». Utenfor Socialdemokraterna, intet demokrati.

I dagene før det svenske valget har valgkampen forvandlet seg til en gjørmebryting av sjeldent merke. Socialdemokraterna har nådd et all time low med sine utspill, som med all tydelighet beviser at partiet er rede til å gjøre omtrent hva som helst for å beholde makten, inkludert å sette de demokratiske reglene ut av spill.

For en utenforstående kan det virke urimelig at Socialdemokraterna kan holde på slik, uten at verken folk eller media protesterer. Løgnene er jo allerede motbevist? Til tross for dette fortsetter de å bli levert som sannhet fra ministrene. Og hvordan kan statsrådene stå der og lyve rett inn i kameraene – selv om de vet at de lyver? Er de alle mytomane?

Men det trenger ikke være så dramatisk. Fremfor alt er det ikke noe nytt, men klassisk sosialdemokratisk valgtaktikk. For Socialdemokraterna er det nemlig bare to ting som betyr noe: å ta makten, og å beholde den. I den kampen er alt tillatt, rett og slett fordi tap av sosialdemokratisk makt blir sett på som en større katastrofe enn tap av demokrati.

Eller for å være mer nøyaktig: Ifølge det sosialdemokratiske selvbildet kan ikke demokrati eksistere utenfor det sosialdemokratiske partiet. Ja, begrepet demokrati. For i Socialdemokraternas verden, ser alltid «demokrati» ut til å eksistere sammen med prefikset «sosial». Uten sosialdemokrati, ikke noe demokrati i det hele tatt. Hvis sosialdemokratiet faller, faller demokratiet.

Med den holdningen blir utfallet de siste dagene helt logisk: I den sosialdemokratiske sfæren oppfattes kanskje ikke de egne statsrådenes uttalelser som sanne, men som nødvendige – alternativet til Socialdemokraterna er ifølge sosialdemokratiets logikk diktatur.

Innbitte sosialdemokrater er derfor helt overbevist om at demokratiet er truet dersom opposisjonen vinner valget. Da vil folkemordrasismen bli den sosiale normen og jorden vil gå til grunne av klimaendringer. Mens vi venter på Armageddon vil samfunnet kollapse og Sverige vil bli styrt av Trump og Orbans lakeier.

Meningsmålingene tyder på at flertallet av velgerne ikke deler dette synet på demokrati, opposisjonen har hatt et lite forsprang de siste dagene. Men mye kan skje, og mange velgere gjør seg opp en mening på valgdagen. Derfor er det nå opp til sosialdemokratene å kjempe for livet, det vil si sin maktposisjon, og de gjør det på samme måte som de vanligvis gjør: Ved å skremme velgerne til å gå og stemme.

Det er en taktikk som har fungert bra så langt. I et århundre har det svenske folket vært marinert i den sosialistiske ideologien om at Sverige knapt eksisterte før folkhemmet. Mange av velgerne som ennå ikke har bestemt seg før valget, har derfor en grunnholdning der Socialdemokraterna anses som samfunnsstøttende, og dette er partiet åpenbart klar over.

Før både riksdags- og kirkevalg er taktikken og vokabularet derfor alltid det samme: Ifølge Socialdemokraterna handler det ikke om et valg mellom (S) eller opposisjonen, men om et valg mellom stabilitet eller oppløsning, demokrati eller diktatur.

At man da blir tvunget til å vinkle sannheten, skjule fakta eller til og med lyve, er noe man kan tenke seg å gjøre, rett og slett fordi man lyver for (sosial)demokratiets skyld: «Ekstra (S), nulla democratia». Innen en uke får vi vite om de svenske velgerne så gjennom spillet denne gangen.

 

Les også:

Sverige og USA går i samme retning

 

 

 

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.