Antonio Tajani møter pressen i Roma 3. juni 2022. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse via AP / NTB

Forza Italia har ikke «et ideologisk syn på miljøet», og «jeg tror ikke på pavinne Greta Thunberg», sa partiets nestleder Antonio Tajani søndag under et internasjonalt forum ved Como-sjøen i Italia.

Det melder flere italienske medier, blant andre RAI News.

Det var i forbindelse med det årlige Ambrosetti-forumet – som siden 1975 har samlet en rekke toppfolk fra politikk og næringsliv og domineres av økonomiske og geopolitiske temaer – at Tajani, som også er tidligere president for EU-parlamentet, omtalte den unge svenske klimaaktivisten som en slags religiøs leder med sin negative trosbekjennelse.

Under Ambrosetti-forumet, som arrangeres av konsulentfirmaet The European House–Ambrosetti, er det normalt Chatham House-regler som gjelder, hvilket betyr at man kan gjengi informasjon som fremkommer under de lukkede møtene, så lenge kilden ikke identifiseres.

Men Tajani uttalte seg offentlig, og utspillet må således ses i sammenheng med valgkampen i Italia, som skal velge nytt parlament den 25. september. Partier som tilhører den vesteuropeiske politikkens mainstream, slik Forza Italia (FI) gjør, har ikke hatt for vane å utfordre klimaaktivismens ortodoksi, som tilsier at menneskehetens CO2-utslipp betyr katastrofe og derfor bør opphøre snarest.

Hvis valgresultatet går slik meningsmålingene tyder på, vil FI snart havne i regjeringskoalisjon med Fratelli d’Italia (FdI) og Lega. Bærer Tajanis uttalelse bud om at Italias neste regjering kommer til å skrote klimapolitikken?

FI-nestlederen sa også at «bøndene er miljøets beste forsvarere», hvilket fremstår stikk i strid med den nederlandske regjeringens strenge krav til landbruket om å redusere utslippene av dinitrogenoksid (N2O), som har utløst en rekke protestdemonstrasjoner fra nederlandske bønder den senere tiden.

Greta Thunberg deltar i en Fridays For Future-skolestreik i Stockholm 25. mars 2022. Foto: Paul Wennerholm / TT via AP / NTB.

Il Fatto Quotidiano konfronterer Tajani med at han uttalte seg på en helt annen måte om Thunberg da han møtte den unge klimaaktivisten i egenskap av EU-parlamentets president i 2019.

Den gangen omtalte han Thunberg som «en oppegående jente som har engasjert millioner av mennesker med sine aksjoner», og Tajani sa til henne at hun «alltid måtte ta vare på verdiene hun tror på», for verden «går fremover hvis man forsvarer verdiene man har i hjertet».

«Jeg snakket til henne som en far eller bestefar», skal man tro Tajani, som også hadde sagt at «det ikke gjøres nok konkret for miljøet» – dog uten å spesifisere hva.

I dag snakker Tajani fremdeles om miljøet – ikke om klimagassutslipp, men snarere om urbane miljøer, forurensning og energisparing, skriver Il Fatto Quotidiano.

Tajani er ingen tosk, og vet hva han gjør. Trolig fornemmer han – med rette eller ei – at klimasaken snart vil synge på det siste politiske verset, og spiller kortene sine i samsvar med det.

 

Kjøp «Klima Antiklimaks» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.