Nobels Fredspris ble i 1990 tildelt president Mikhail Gorbatsjov. Foto: Tor Richardsen / NTB

Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov er død etter lengre tids sykdom, 91 år gammel. Han er kjent for å ha forsøkt å reformere nasjonen han styrte, men resultatet ble kaos.

President Mikhail Gorbatsjov forsøkte å skape et mer åpent og demokratisk Sovjetunionen, men utløste med sin glasnost (åpenhet) krefter som ikke lot seg stanse.

Som en følge av dette opphørte landet han styrte å eksistere, og i august 1991 måtte han gi fra seg makten.

Deretter begynte en helt ny epoke både for Russland og de andre 14 delrepublikkene som inngikk i den en gang så mektige Sovjetunionen.

Kommunistdiktaturet falt sammen og den kalde krigen tok slutt under Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov. Men profet i eget land ble heller ikke han.

Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov  vil bli husket som mannen som lot Sovjet-imperiet falle, og fikk slutt på den kalde krigen.

Det gjorde han ved et mislykket forsøk på å gjennomføre økonomiske og politiske reformer i en stat som allerede var på randen av sammenbrudd. Gorbatsjov var mannen som gjorde ordene glasnost (åpenhet) og perestrojka (omstrukturering) til allemannseie også i Vesten.

I 1990 ble den siste sovjetlederen tildelt Nobels fredspris for rollen han spilte under avviklingen av den kalde krigen. I tillegg vil Gorbatsjov bli husket for at han inngikk flere viktige nedrustningsavtaler med USA. Han kalte dessuten de sovjetiske soldatene hjem fra slagmarkene i Afghanistan i 1989.

Han ønsket reformer på hjemmebane, men ikke Sovjetunionens oppløsning. Det ble likevel resultatet da reformprosessen først begynte å rulle i det stivnede kommunistregimet og viste sovjetborgerne nye muligheter.

– Han hadde en enorm betydning for å få en slutt på den kalde krigen, sier Nupi-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen til NTB.

– Hans personlige ønske om å bruke den makten han satt med til å ruste ned, mener hun.

– En kan ofte lure på hvor stor betydning en person kan ha i verdenspolitikken, men akkurat i dette tilfellet er jeg overbevist om at hans visjon var utrolig viktig, sier Wilhelmsen.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.