Reykjavik i 1986. Mikhail Gorbatsjov i Island før toppmøtet mellom USA og Sovjetunionen. Til venstre ektefellen Raisa. Foto Morten Hvaal / NTB

Mikhail Gorbatsjov kom med glasnost til Sovjetunionen, men det kollapset snart. Det var nesten 30 år siden. Nå fyller den reformvennlige lederen 90 år.

– Som alle andre er han sliten av koronarestriksjonene, sier Vladimir Poljakov som er talsperson for Gorbatsjov-fondet.

Selve dagen skal feires sammen med familie og venner. Poljakov forsikrer om at det vil bli holdt sosial avstand og at feiringen trolig vil skje via video.

Sovjetunionens siste president og glasnostens far deltar fortsatt aktivt i politisk diskusjon, og tiden i karantene bruker han til å skrive bøker og artikler. Tirsdag fylte han 90 år.

I et intervju med nyhetsbyrået Interfax lørdag sa Gorbatsjov at han håper på et bedre forhold mellom Russland og EU. Det kjølnet kraftig etter den russiske annekteringen av Krim-halvøya i Ukraina i 2014 og nylig med forgiftningen og fengslingen av opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

– Vi må ikke frykte forhandlinger. Det er bare med forhandlinger, med møter på alle nivåer og særlig blant de høyeste, at vi kan få gode resultater. Det er dette jeg tror på, sa den tidligere nobelprisvinneren som understreker at vi er alle europeere.

Han ber dagens russiske president Vladimir Putin og USAs nye president Joe Biden om å møtes ansikt til ansikt og fortsette samtalene om atomvåpenavtalen.

Endret historien
Det har strømmet inn gratulasjoner både fra den russiske presidenten og fra ledere rundt om i verden, som USAs president Joe Biden og Tysklands statsminister Angela Merkel.

President Putin sa i sin hilsen til den tidligere sovjetlederen at han var en enestående politiker som endret historien.

– Du tilhører den gruppen lysende og uvanlige mennesker og fremragende statsledere som påvirket kursen for verdenshistorien, sa dagens russiske president og bemerket Gorbatsjovs energi, kreativitet og hans nåværende engasjement for både humanitære prosjekter og i andre saker.

Forholdet mellom de to lederne har gjennom årene ikke vært uten problemer. Gorbatsjov har gitt uttrykk for kritikk av den tidligere KBG-agenten, men har også rost Putin for endringer han har gjort for å stabilisere nasjonen.

Mistet makten
Gorbatsjov forsøkte å skape et mer åpent og demokratisk Sovjetunionen, men utløste med sin glasnost (åpenhet) krefter som ikke lot seg stanse. Konsekvensen ble at landet han styrte, opphørte å eksistere, og at han selv måtte gi fra seg makten i august i 1991. Han fikk seks og et halvt år ved roret i Kreml før han ble avsatt.

Gorbatsjov ble hyllet i Vesten for å ha fremmet endringer i en periode da mange fryktet at den kalde krigen aldri skulle ta slutt. Men mange russere kunne ikke tilgi ham og mente at han hadde ført Sovjetunionen til historiens skraphaug.

I de fleste tilfellene sørget Gorbatsjov for avspenning snarere enn det motsatte, ikke minst gjennom sitt gode forhold til vestlige ledere som Tysklands daværende statsminister Helmut Kohl og USAs daværende president Ronald Reagan.

Under hans tid ved makten undertegnet Sovjetunionen flere viktige nedrustningsavtaler med USA. En av disse var INF-avtalen om mellomdistanseraketter.

Gorbatsjov fikk Nobels fredspris i 1990, men mistet sin innflytelse i russisk politikk etter Sovjetunionens sammenbrudd.

Karriere
Mikhail Gorbatsjov vokste opp på 1930-tallet, da sovjetdiktatoren Josef Stalins undertrykking var på sitt verste. Bestefaren hans ble sendt til straffarbeid i en Gulag-leir i ni år, og den fremtidige sovjetlederens tidlige ungdom ble preget av andre verdenskrig.

Allerede som 16-åring fikk han en kommunistisk utmerkelse som skaffet ham plass ved det prestisjetunge statsuniversitetet i Moskva hvor han skulle studere juss.

Etter endt utdanning gjorde han karriere i kommunistpartiet og ble i 1979 historiens yngste politbyråmedlem. I 1985 ble han valg til partiets leder og dermed sjef for den ene av verdens to supermakter.

Fakta om Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov

* Født 2. mars 1931 i Privolnoje i Stavropol-territoriet.

* Utdannet jurist fra Moskvas statsuniversitet.

* Gjorde karriere i kommunistpartiet. Partiets generalsekretær, og dermed Sovjetunionens reelle leder, i 1985.

* Sovjetunionens statssjef fra 1988, først som leder for Det øverste sovjet, og fra 1990 som president.

* Vinner av Nobels fredspris for 1990 for sitt bidrag for å avslutte den kalde krigen.

* Satt i husarrest under kuppforsøket i august 1991.

* Gjeninnsatt, men kunne ikke hindre at Sovjetunionen gikk i oppløsning.

* Nedla presidentembetet 25. desember 1991.

* Har fortsatt en høy stjerne internasjonalt, men har hatt lite hell med seg i forsøkene på å spille en fortsatt politisk rolle i Russland.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.