Joe Biden skal holde en tale til nasjonen torsdag der han ifølge NBC News vil si at høstens valg står mellom demokrati og semi-fascisme. Det er deler av det Republikanske parti han mener er halvfascister.  Biden ligger lavt på meningsmålingene og retorikken kan være et forsøk på å gjenvinne initiativet.

Biden mener at amerikanerne er «under angrep». Frihet og rettigheter er under angrep. Han mener trolig abortspørsmålet som høyesterett sendte tilbake til delstatene. Men å spisse saken så mye at man stempler motstanderne som fascister er i seg selv polariserende.

På venstresiden i USA snakkes det også om borgerkrig. Ved å snakke om fascisme legitimerer Biden at den delen av velgermassen som fortjener betegnelsen fascister kan fratas rettigheter. Det har allerede skjedd. De kalles domestic terrorists, hjemlige terrorister.

– Han vil snakke om framgangen vi har hatt som nasjon mot å beskytte demokratiet vårt, men også om hvordan våre rettigheter og friheter fortsatt er under angrep, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Og han vil gjøre det klart hvem det er som kjemper for disse rettighetene, disse frihetene og for demokratiet vårt, heter det videre.

Biden forsøker å framstille valget som et valg mellom Demokratene og det han omtaler som ekstreme republikanere.

Han sa i forrige uke til støttespillere at de må «stemme for å bokstavelig talt redde demokratiet en gang til», og han stemplet noe av republikanernes ideologiske grunnlag som «semi-fascisme».

Talen vil finne sted utenfor Independence Hall i Philadelphia. (NTB)

Mange velgere vil ha problemer med å oppdage «fremgangen». Over 70 prosent mener at USA er på feil kurs.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.