Seniorrådgiver Asbjørn Torvanger i Senter for klimaforskning, Cicero, advarer mot elektrifisering av den norske sokkelen. – Med dagens strømkrise vil et slikt tiltak bidra til å svekke oppslutningen om klimamålene, sier Torvanger til NRK. Olje- og energiminister Esxpen Barth Eide er uenig.

–I tillegg er oppmagasinert vannkraft et av de viktigste redskapene vi har for å nå våre krevende klimamål, særlig hvis det ikke blåser, så her må vi tenke oss ekstra nøye om før vi sier at dette er en god bruk av den norske vannkraften, sa Torvanger i et intervju med NRK Nyhetsmorgen.

Torvanger sier at en elektrifisering av sokkelen ikke vil svekke de totale utslippene av CO2, kun flytte utslippene fra Norge til Europa. –Det gir ingen mening å flytte utslippene, sier Torvanger.

Olje- og energiminister Espen Barth-Eide avviser Torvangers innspill.

– Det er et reellt tiltak, for det får ned utslippene på noen av Norges viktigste utslippspunkter. Fordi vi er en så integrert del av Europas energisystemer, stemmer rett og slett ikke Torvangers resonnement. Hvis verden hadde planlagt for evige utslipp, ville han ha hatt rett, sa Barth-Eide til NRK.

Les også:

Solberg: – Forbausende at Tyskland valgte å stenge atomkraft­verkene

Er det «solidaritet» at norske strøm­kunder betaler prisen for Tysklands idiotiske valg?

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.