Palestinernes president Mahmoud Abbas og den tyske statsminister Olaf Scholz. Foto: Wolfgang Kumm/dpa via AP)

Uttalelsen til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas om at Israel har begått «50 holocauster» mot palestinerne, blir etterforsket av politiet i Berlin.

Mange ble forferdet da Abbas kom med denne uttalelsen da han tirsdag denne uka var på besøk i Tyskland. Det skjedde i forbindelse med en felles pressekonferanse med statsminister Olaf Scholz, opplyser NTB.

I tysk offentlighet reageres det generelt sterkt på bagatellisering og bortforklaring av holocaust. Kritikken mot president Abbas har derfor haglet, og det hele har av mange blitt oppfattet som uttrykk for et grunnfestet hat mot jødene.

Abbas har siden sagt at han ble misforstått, men uten at det har stilnet kritikken. Torsdag ringte Scholz til Israels statsminister Yair Lapid for å fordømme uttalelsen.

Fredag bekreftet tysk politi at Abbas nå blir etterforsket for mulig oppildning til hat etter å ha mottatt en anmeldelse av Abbas.

Å bagatellisere holocaust regnes som et lovbrudd i Tyskland.

Selv om det er innledet etterforskning, innebærer det ikke nødvendigvis en full etterforskning av saken. Tysklands utenriksdepartement har dessuten understreket at Abbas har juridisk immunitet og ikke kan rettsforfølges ettersom han besøkte Tyskland i kraft av å være palestinsk leder.

At det tas etterforskningsskritt mot den Abbas i en slik sak, regnes uansett som et politisk nederlag og en belastning for den palestinske presidenten. Det fremmer ikke palestinernes narrativ om at de ønsker fredelig sameksistens med jødene.

Tyskland har ikke anerkjent de palestinske territoriene som et eget land, et standpunkt som Scholz gjentok under Abbas’ besøk. De fleste eksperter vil mene at en slik anerkjennelse ikke er kommet nærmere etter denne episoden.

Les også: 

Abbas tråkket skikkelig i salaten i Tyskland, ville ikke beklage OL-massakre

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.